Υγεία

Τα συμπτώματα που δίνουν οι καρκίνοι στον ανθρώπινο οργανισμό

Το καμπανάκι που χτυπούν οι κακοήθειες και συνήθως αγνοούμε

Τα συμπτώματα που δίνουν οι καρκίνοι στον ανθρώπινο οργανισμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων θεωρούνται αθόρυβοι και για αυτό τις περισσότερες φορές η διάγνωση τους γίνεται όταν αυτοί είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ωστόσο οι πιο συχνοί τύποι καρκίνων στον άνθρωπο χτυπούν καμπανάκι το οποίο δυστυχώς τις πιο πολλές φορές αγνοούμε. Μερικά από τα συμπτώματα που δίνουν οι κακοήθεις καρκίνοι είναι:

Ο επίμονος βήχας: Πρόκειται για σύμπτωμα που πολλές φορές μπερδεύει ασθενείς και γιατρούς ιδίως αν αυτός που έχει τον βήχα είναι καπνιστής.

Στις περιπτώσεις του «τσιγαρόβηχα» όπως αποκαλείται από τους ασθενείς θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης. Στην περίπτωση που με τον βήχα εμφανιστεί και αίμα τότε η διερεύνηση θα πρέπει να είναι πιο ενδελεχής και σε καμία περίπτωση να μην παραλειφθεί.

Στους μη καπνιστές ο επίμονος βήχας που κρατάει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες θέλει περαιτέρω ψάξιμο. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού όμως η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη.

Αλλαγή σπίλου στο δέρμα: Κάποιος σπίλος σκούρου χρώματος (μελαγχρωματικός σπίλος) που πρωτοεμφανίζεται ή προϋπάρχει και αλλάζει χρώμα, διάσταση, σχήμα και προκαλεί κνησμό θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα από ειδικό δερματολόγο.

Οι σπίλοι εκείνοι που έχουν δυσπλαστικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να αφαιρούνται αν μάλιστα αυτοί βρίσκονται σε σημείο του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο.

Το μελάνωμα είναι επιθετικός καρκίνος του δέρματος ωστόσο προλαμβάνεται και θεραπεύεται στα αρχικά στάδια.

Γυναικείο στήθος: Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων.

Ωστόσο στις περιπτώσεις εκείνες που η πρόσβαση δεν είναι εύκολη η γυναίκα μπορεί να αυτοεξεταστεί με την ψηλάφηση αλλά και να δει τυχόν αλλαγές στη θηλή της. Όταν μια θηλή ξαφνικά τραβιέται μέσα, δέρμα που παρουσιάζει βαθούλωμα ή όψη φλοιού πορτοκαλιού, έκκριμα από τη θηλή (ιδίως αιματηρό) ή και αλλαγή στο σχήμα του μαστού θα πρέπει να την υποψιάσουν και να την στείλουν στον γιατρό και περαιτέρω έλεγχο.

Αλλαγές στις κενώσεις και πρηξίματα: Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι συχνό σύμπτωμα δυσανεξίας σε τροφές ή ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Αν, όμως, επιμένει παρά τη διατροφική προσοχή από μεριάς του ατόμου, και ιδίως αν συνοδεύεται με πόνους περιοδικά έντονους και επιτεινόμενους και εναλλαγές κενώσεων (μια δυσκοιλιότητα και μια διάρροιες), τότε θα πρέπει να το απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

Επίσης η παρουσία αίματος στα κόπρανα είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να διερευνάται και όχι να αποδίδεται ελαφρά τη καρδία σε αιμορροΐδες. Αναίτιες ξαφνικές αλλαγές στις γνωστές συνήθειες του εντέρου μας είναι καμπανάκια!

Συνήθειες ούρησης στους άνδρες ή αίμα στα ούρα: Το να σηκώνεται ένας άνδρας τη νύχτα για ούρηση ειδικά μετά από κάποια ηλικία θεωρείται συχνό φαινόμενο.

Αν ωστόσο η συχνοουρία συνοδεύεται από δυσκολία και μείωση της ακτίνας ούρησης ή παρουσία αίματος, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στον ουρολόγο ενώ ο τακτικός έλεγχος του προστάτη από ουρολόγο μαζί με αιματολογική μέτρηση του PSA μετά από τα 50 έτη είναι πολύ σημαντικός.

Στην περίπτωση αιματουρίας κυρίως ανώδυνη απαιτεί έλεγχο για καρκίνο νεφρού ή ουροδόχου κύστης. Οι κακοήθειες του ουροποιητικού έχουν πολύ καλή πρόγνωση αν βρεθούν εγκαίρως!

Διόγκωση λεμφαδένων: Οποιοδήποτε πρήξιμο σε λαιμό, μασχάλες ή βουβωνικές περιοχές δε σημαίνει καρκίνο. Ωστόσο εκείνο που πρέπει να μας υποψιάσει είναι λεμφαδένες σκληροί, ανώδυνοι και συχνά σε μπλόκ (πολλοί κολλημένοι μεταξύ τους) και μη κινητοί. Η ψηλάφηση από έμπειρο γιατρό είναι η πρώτη κίνηση που θα καθοδηγήσει περαιτέρω κινήσεις.

Αλλαγές στους όρχεις στους άντρες: Κάθε αλλαγή, ιδίως ανώδυνη, πρέπει να ελέγχεται και από μικρή ηλικία καθώς ο καρκίνος των όρχεων, δυστυχώς εμφανίζεται και σε νέους ανθρώπους. Δεν είναι συχνός, αλλά η άμεση αντιμετώπισή του σώζει ζωές.

Δυσκολία στην κατάποση: Η δυσκολία να καταπιούμε μπορεί να ξεκινάει από ψηλά στο πίσω μέρος του στόματος (βάση γλώσσας ή φάρυγγας) ή χαμηλότερα (κόμπος πίσω από το στέρνο). Στην πρώτη περίπτωση, αν η δυσκολία επιμένει, θα πρέπει να ελεγχθεί στόμα, φάρυγγας και λάρυγγας από ΩΡΛ.

Αίμα από τον κόλπο στις γυναίκες: Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συνήθως καλοήθεις. Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όμως, η εμφάνιση αίματος από τον κόλπο πρέπει να οδηγήσει άμεσα σε έλεγχο μήτρας, τραχήλου και κόλπου.

Βράχνιασμα στη φωνή: Μπορεί να είναι από το τσιγάρο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υποδεικνύει αρχή κακοήθειας (προκαρκινικές καταστάσεις) στο λάρυγγα ή και προχωρημένο καρκίνο.

Απώλεια βάρους: Η απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών, θα πρέπει να προβληματίσει ειδικά αν αυτά τα κιλά χάνονται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Εύκολη κόπωση: Όταν νιώθουμε αδικαιολόγητη κόπωση που επιμένει, λαχάνιασμα ακόμα και στις σκάλες ή στη δουλειά, τότε μπορεί να μας έχει πέσει ο αιματοκρίτης! Αυτό συμβαίνει σε γυναίκες που χάνουν αρκετό αίμα στην περίοδο ή σε άτομα με αιμορροΐδες που αιμορραγούν έντονα σε κάθε κένωση!

Δείτε επίσης