Υγεία

«Θερίζει» η γρίπη με έντονα συμπτώματα και μεγάλη διάρκεια - Τα SOS των γιατρών

Κορύφωση μετά τις γιορτές «βλέπει» ο Κ. Νταλούκας, που μιλά στο «Vradini.gr» και τονίζει πως ο συγκυτιακός ιός «χτυπά» ακόμη και παιδιά κάτω των 5 ετών

«Θερίζει» η γρίπη με έντονα συμπτώματα και μεγάλη διάρκεια - Τα SOS των παιδιάτρων
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

«Θερίζει» η γρίπη στα μικρά παιδιά, που το ένα μετά το άλλο προσβάλλονται ταυτόχρονα και από άλλους ιούς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αρκετές περιπτώσεις στα νοσοκομεία για νοσηλεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ιατρικοί κύκλοι, φέτος τα συμπτώματα της γρίπης είναι εντονότερα και έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που ακολουθεί τις γιορτές των Χριστουγέννων με μαζώξεις σε σπίτια, οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για κορύφωση της γρίπης, του κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών ιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων κ. Κώστας Νταλούκας, μιλώντας στο «Vradini.gr», επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Έχουμε αρκετά κρούσματα γρίπης, η οποία έχει εμφανίσει μεγάλη έξαρση ωστόσο εγώ δεν έχω δει πολύ σοβαρά περιστατικά σε σχέση με την μεγάλη αύξηση».

«Έχουμε πολλά εμπύρετα περιστατικά από γρίπη και από ιώσεις ενώ υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τα παιδιά τα οποία διαρκούν αρκετές μέρες, όπως έντονο βήχα σε σημείο που δεν αφήνει τα παιδιά να κοιμηθούν. Επίσης άλλα συμπτώματα είναι η καταρροή, το μπούκωμα, ωτίτιδες, ενώ υπάρχουν και περιστατικά με αναπνευστική δυσχέρεια, δύσπνοια σε παιδιά νηπιαγωγείου τα οποία τα στέλνουμε στο νοσοκομείο» δηλώνει ο παιδίατρος, διευκρινίζοντας ότι πολλά από αυτά τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έχουν προσβληθεί από τον συγκυτιακό ιό.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Νταλούκα σχετικά με το τί περιμένουμε μετά τις γιορτές. «Το γεγονός ότι για αρκετές ημέρες θα κλείσουν τα σχολεία είναι θετικό γιατί θα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης στα παιδιά. Ωστόσο,ήδη έχουν ξεκινήσει και νοσούν και οι ενήλικες. Χρειάζεται να επικρατήσει η σύνεση και η λογική», τονίζει ο ίδιος.

«Η εικόνα μας δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, οι γονείς ανησυχούν και έχουν δίκιο, εμείς ως παιδίατροι είμαστε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Θα δείξει τι θα γίνει στην κορύφωση της γρίπης και των άλλων ιώσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση» καταλήγει ο κ. Νταλούκας.

Δείτε επίσης