«Παγώνει» η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων εξαιτίας του προσωπικού γιατρού
Οι ελλείψεις προσωπικού στον θεσμό μπλοκάρουν την ολοκληρωμένη διαδικασία ψηφιοποιημένης λειτουργίας που θα ξεκινούσε από σήμερα

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην εφαρμογή του χωρίς ακόμη να καλύπτει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, «παγώνει» προς το παρόν την υλοποίηση της ψηφιοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων.
Όπως είναι γνωστό στόχος του υπουργείου υγείας είναι όλα τα ψηφιακά συστήματα υγείας να διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση υγείας των ασθενών όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται, να είναι διαθέσιμες σε έναν ενιαίο ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας ώστε να μπορούν και να αξιοποιηθούν.
Αυτό από την στιγμή που ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ούτε οι γιατροί είναι αρκετοί για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, δεν μπορεί να επιτευχθεί, μια και η διασύνδεση των ψηφιακών υπηρεσιών των νοσοκομείων δεν μπορεί να γίνει.
Ο πολίτης που έχει εγγραφεί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού θα διαθέτει μεν ψηφιακά κάποια αποτελέσματα εξετάσεων ή διαγνώσεων, αλλά θα είναι χωρίς κανένα όφελος για τον ίδιο και για το σύστημα. Και αυτό επειδή δεν θα μπορούν τα στοιχεία να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς που μπορεί να επισκεφθεί ή από τις κλινικές που θα εισαχθεί σε κάποιο νοσοκομείο.
Από σήμερα 20 Δεκεμβρίου υποτίθεται ότι οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν μέσω gov.gr ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα από τις διαγνωστικές εξετάσεις τους από τα δημόσια νοσοκομεία
Μάλιστα από σήμερα είχε προγραμματισθεί να λαμβάνουν ψηφιακά και τα πιστοποιητικά νοσηλείας τους από τα δημόσια νοσοκομεία.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό να στελεχώσει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, μπλοκάρει και την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των νοσοκομείων.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο «προσωπικός γιατρός» έχει εφαρμοσθεί στο 50% της ελληνικής επικράτειας με τους δικαιούχους πολίτες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα να είναι μισοί από το σύνολο των οκτώ εκατομμυρίων πολιτών. Την ίδια στιγμή και οι γιατροί που συμμετέχουν στον θεσμό δεν ξεπερνούν τις 3.500. Ειδικά στην Αττική η συμμετοχή των παθολόγων και γενικών γιατρών δημοσίων και ιδιωτών είναι πολύ μικρή.