Υγεία

Αστικά λύματα: Άνοδος και στο ιικό φορτίο

Μεγάλη αύξηση σε Πάτρα και Χανιά

Αστικά λύματα: Άνοδος και στο ιικό φορτίο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αύξηση στο ιικό φορτίο τριών περιοχών καταγράφηκε από τα εργαστήρια του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα λήφθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, την Θεσσαλονίκη, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές έδειξαν άνοδο του ιικού φορτίου στα λύματα τουλάχιστον σε πέντε περιοχές.

Αττική +19%

Θεσσαλονίκη +7%

Πάτρα +195%

Ηράκλειο +4%

Χανιά +111%

Άγιος Νικόλαος -77%

Ιωάννινα -54%

Κέρκυρα Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Δεκεμβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικάλύματα σε τρεις από τις οκτώ (3/8) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε δύο από τις οκτώ (2/8) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε δύο περιοχές (2/8).

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+195%) και στα Χανιά (+111%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-77%) και στα Ιωάννινα (-54%). Σταθεροποίηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+7%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε μη ανιχνεύσιμο στην Κέρκυρα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς, 05-11/12/2022.

Δείτε επίσης