Υγεία

Γιορτές «παρέα» με γρίπη και κορωνοϊό

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των ειδικών εν μέσω υψηλού συνωστισμού στις γιορτές - «Έρχεται» κορύφωση, προειδοποιούν - «Καμπανάκι» στους ηλικιωμένους

Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά «παρέα» με την γρίπη αλλά και τον κορωνοιό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για γιορτές «συντροφιά» με τη γρίπη και τον κορωνοϊό κάνουν λόγο οι ειδικοί, εν μέσω σημαντικής έξαρσης, ενώ οι ίδιοι προειδοποιούν για «κύμα» κορύφωσης το επόμενο δίμηνο.

Φέτος, που δεν ισχύουν πλέον τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες λόγω του υψηλού συνωστισμού εν μέσω Χριστουγέννων.

Από πλευράς ΕΟΔΥ, χθες ανακοινώθηκε έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης, που σαρώνει μικρούς και μεγάλους, με τους ειδικούς να «χτυπάνε» το καμπανάκι του κινδύνου για τη μεγάλη διασπορά του ιού, που έχει στείλει συνολικά 17 ηλικιωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, έχει προκαλέσει τον θάνατο μιας 78χρονης γυναίκας, ενώ οδηγεί κατά κύματα τα μικρά παιδιά σε ιδιωτικά ιατρεία και νοσοκομεία.

Τα δε περιστατικά γριπώδους συνδρομής από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνονται αλματωδώς.

Οι παιδίατροι που βρίσκονται σε εγρήγορση, κάνουν λόγο για αντιμετώπιση δεκάδων περιστατικών παιδιών καθημερινά που υποφέρουν από πυρετό, δύσπνοιες, καταρροή, μπούκωμα, βήχα.

Τονίζουν μάλιστα ότι η γρίπη θα κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου και οι παθολόγοι δεν αποκλείουν μέσα στον επόμενο μήνα να υπάρξει κορύφωση του ιού αυτού σε μικρούς και μεγάλους.

Δυσοίωνες προβλέψεις από ECDC

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, χτυπάει «καμπανάκι» για τον κορωνοϊό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες, κάνοντας λόγο για επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση την Πρωτοχρονιά. Οι ειδικοί του ECDC, τονίζουν στην σημερινή τους έκθεση ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του Covid, από την 1η Ιανουαρίου, εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με χθεσινή του έκθεση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, μιλά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα μείωσης των κρουσμάτων με αυξημένες όμως διασωληνώσεις αλλά και δυστυχώς πολλούς θανάτους.

Το ερώτημα πλέον που γεννάται είναι ένα και πολύ βασικό: Στις γιορτές και ειδικά την Πρωτοχρονιά ποιος από τους δύο ιούς θα σαρώσει; Ο κορωνοϊός που σύμφωνα με τον ECDC, θα καταγράψει χιλιάδες κρούσματα και δυστυχώς και θανάτους στις μεγάλες ηλικίες ή η γρίπη που έχει τεράστια έξαρση πανελλαδικά έχοντας στείλει στις ΜΕΘ 17 ανθρώπους;

Ή μήπως και οι δύο ιοί θα επιχειρήσουν να κόψουν μαζί το νήμα της κορύφωσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις κάποιων λοιμωξιολόγων για διδημία γρίπης και κορωνοϊού;

Τι αναφέρει η πρώτη ενιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για αναπνευστικές ιώσεις- κορωνοιό

Για την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ διαπιστώνει αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, αλλά και ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία.

-Ο μεγαλύτερος όγκος ασθενών προς τα ιατρεία αφορούσε παιδιά ηλικίας 5 έως 14 χρόνων αλλά και όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, άτομα ηλικίας 15 έως 64 χρόνων. Στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω, η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

-Τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα παρουσίασαν μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα – αν και οι γιατροί τονίζουν ότι πλέον δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα φέτος.

-Συνολικά έγιναν 1.343 εισαγωγές στα νοσοκομεία και καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού. Το εύρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι 25 έως 89 χρόνων, ενώ το 98% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

-Στις Μονάδες νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς.

-Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του κορωνοιού ήταν 150 ηλικίας 49 έως 98 χρόνων.

Γρίπη

Τα κρούσματα γρίπης, με κυρίαρχο το στέλεχος Α(Η3Ν2), αυξήθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που οδήγησαν σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

-Πρόκειται για 3 άνδρες και 1 γυναίκα από 60 έως 81 χρόνων.

-Συνολικά από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης έως και τις 18 Δεκεμβρίου έχουν νοσηλευτεί 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ.

-Κατά το ίδιο διάστημα έχει καταγραφεί ένας θάνατος, αφορούσε 78χρονη με υποκείμενα νοσήματα.

- καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

- η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

- η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

- ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα

- καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19

- καταγράφηκαν 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98)

- η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας

- οι υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5

- η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Δείτε επίσης