Υγεία

Το χάπι για τον κορωνοιό επιταχύνει την ανάρρωση αλλά όχι για όλους

Τι έδειξε Βρετανική έρευνα σε 25 χιλιάδες εθελοντές ασθενείς – Το φάρμακο δεν βοηθάει στη νόσηση από την Όμικρον

Το χάπι για τον κορωνοιό επιταχύνει την ανάρρωση αλλά όχι για όλους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολυπληθής Βρετανική έρευνα που έγινε με θέμα την δράση αντιικού χαπιού για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοιού, έδωσε ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών όσο και για την μετάλλαξη Όμικρον.

Οι ειδικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο των ερευνών τους την αντιική ουσία μολνουπιραβίρη, την οποία χορήγησαν στους μισούς από τους 25.000 εθελοντές, οι οποίοι νόσησαν από την παραλλαγή Όμικρον.

Οι δε ασθενείς εθελοντές επιλέχθηκαν για την μελέτη επειδή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής covid19 λόγω ηλικίας ή εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων.

Στόχος να διαπιστώσουν οι ερευνητές τι προσφέρει η ουσία αυτή, αν η χρονική διάρκεια της ανάρρωσης μειώνεται όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το αντιϊικό φάρμακο μολνουπιραβίρη που χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης από την COVID-19. Όμως δεν μειώνει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ούτε τους θανάτους από τη νόσο, αναφέρουν οι επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η μελέτη διεξήχθη για να εξακριβωθεί εάν η μολνουπιραβίρη, που αναπτύχθηκε πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, είναι αποτελεσματική και εναντίον της. Το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό εναντίον των προγενέστερων παραλλαγών του κορωνοϊού. Είχε επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ανεμβολίαστους ασθενείς.

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη αντιική ουσία ίσως δεν είναι κατάλληλη πλέον για όλο τον πληθυσμό, ωστόσο θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, επιτρέποντας λ.χ. την ταχύτερη ανάρρωση των υγειονομικών.

Τι ακριβώς ανέφερε η μελέτη

Η νέα μελέτη με την ονομασία PANORAMIC δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 25.054 πάσχοντες από COVID-19 ηλικίας: 50 ετών και άνω ή 18-50 ετών, εάν έπασχαν από ορισμένα υποκείμενα νοσήματα

Σε ότι αφορά την μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν σχεδόν 56 ετών.

Επτά στους δέκα εθελοντές είχαν υποκείμενα νοσήματα με το 94% αυτών να είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν στην καθιερωμένη φροντίδα για την COVID-19. Οι 12.529, όμως, από αυτούς έλαβαν και μολνουπιραβίρη μέσα σε 5 μέρες από τη στιγμή που αρρώστησαν.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την μελέτη, από τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, οι 105 (ποσοστό 1%) χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο ή έχασαν τη ζωή τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των εθελοντών που έλαβαν μόνο την καθιερωμένη φροντίδα επίσης πλησίασε το 1%. Και αυτό διότι νοσηλεύθηκαν ή κατέληξαν 98 από τους 12.525 εθελοντές αυτής της ομάδας.

Η μολνουπιραβίρη μείωσε σημαντικά τη διάρκεια της COVID-19.

Η μείωση ξεπέρασε τις 4 ημέρες. Έτσι οι ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο νοσούσαν επί 9 ημέρες κατά μέσον όρο, ενώ οι υπόλοιποι ξεπέρασαν τις 13.

Η μολνουπιραβίρη μείωσε επίσης και το ιικό φορτίο στον οργανισμό των ασθενών που την λάμβαναν.

«Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, η μολνουπιραβίρη ήταν πολύ αποτελεσματική στη μείωση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο εκείνοι ήσαν ανεμβολίαστοι ασθενείς», δήλωσε ο ερευνητής σερ Jonathan Van-Tam, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Και συνέχισε: «Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον του κορωνοϊού, ώστε δεν υπάρχουν εμφανή οφέλη από το φάρμακο όσο αφορά την περαιτέρω μείωση των νοσηλειών και των θανάτων. Εν τούτοις, η μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων και του ιικού φορτίου είναι σημαντική. Και πρέπει επίσης να αναμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει διαφορά στον κίνδυνο αναπτύξεως εμμένουσας COVID-19 (long COVID)».

Δείτε επίσης