Υγεία

Δύσκολος Ιανουάριος με κορύφωση της γρίπης - «Οδηγός» προστασίας για τις γιορτές

Στο «κόκκινο» τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Περιστατικά και οστρακιάς λόγω στρεπτόκοκκου - Τί συμβουλεύει μικρούς και μεγάλους ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γ. Χρούσος

Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με γρίπη, κορωνοϊό και συγκυτιακό ιό θα κάνουμε, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, παθολόγους και παιδίατρους να επιβεβαιώνονται στις προβλέψεις τους για τριδημία.

Η κορύφωση των δύο βασικών ιών, της γρίπης και του κορωνοϊού, δεν έχει ακόμη έρθει, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα.

Τον «χορό» των ιώσεων σύρουν τα παιδιά, με τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να είναι ασφυκτικά γεμάτα, καθώς οκτώ στα δέκα τεστ που γίνονται, βγαίνουν θετικά στη γρίπη.

Έξαρση την οποία επιβεβαιώνει και ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Χρούσος.

γιωργος χρουσος

«Τα Παιδιατρικά νοσοκομεία είναι σχεδόν φουλ από παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη, κορωνοϊό και RSV (συγκυτιακό). Έχουμε πλέον την τριδημία, όπως λέμε, και έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε και οστρακιά, η οποία προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο» λέει στο «Vradini.gr» ο καθηγητής Παιδιατρικής, τονίζοντας ότι οι μονάδες των κλινικών είναι γεμάτες αλλά προς το παρόν η πίεση είναι ελεγχόμενη.

Σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού ο κ. Χρούσος επισημαίνει ότι τα κρούσματα στα παιδιά δείχνουν να υποχωρούν, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όταν τα περιστατικά ήταν χιλιάδες.

Σε ότι αφορά τον συγκυτιακό ιό, ο καθηγητής Παιδιατρικής τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά που αφορούν μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δίνεται προφυλακτική θεραπεία για αποφυγή επιπλοκών.

«Έρχεται» κορύφωση της γρίπης

Στην ερώτηση, αν τελικά θα υπάρξει άνοδος και κορύφωση των δύο ιών που κυριαρχούν σήμερα, ο καθηγητής απαντά: «Υπάρχει κίνδυνος ανόδου και κορύφωσης της γρίπης τον Ιανουάριο, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και λόγω του κρύου αλλά και εξαιτίας του συγχρωτισμού που θα υπάρξει τις γιορτινές ημέρες».

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής υπογραμμίζει ακόμη ότι και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλη κάλυψη με το αντιγριπικό εμβόλιο, θα συμβάλει δυστυχώς στην άνοδο και στην περαιτέρω έξαρση της γρίπης. Από τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, το 1,5 εκατομμύριο είναι προστατευμένο σε ποσοστό περίπου 60%.

Τί πρέπει να προσέχουμε για να προστατευθούμε

Με τον κίνδυνο της μεγαλύτερης έξαρσης και κορύφωσης της γρίπης, ο κ. Χρούσος δίνει απλές και εύκολες συμβουλές που θα πρέπει να τηρούν μικροί και μεγάλοι:

«Αυτό που θα πρέπει να γίνεται είναι όσο τον δυνατόν ο καλύτερος αερισμός των εσωτερικών χώρων, η χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού και όπου υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε. Επίσης θα πρέπει να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα) αποφεύγοντας τους συνωστισμούς».

Οι παχύσαρκοι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός «ζορίζει» πολύ περισσότερο τους παχύσαρκους ανθρώπους και γι' αυτό αρκετοί που προσβλήθηκαν από αυτόν, έχασαν τη ζωή τους. Και αυτό επειδή ο κορωνοϊός «κολλά» στο λίπος, προκαλώντας τους σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, η παχυσαρκία αποτελεί αιτία για πάρα πολλά δύσκολα νοσήματα.

«Οι παχύσαρκοι άνθρωποι και σε νέες ηλικίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% να προσβληθούν από καρκίνο. Οι άνθρωποι που είναι λεπτοί, ζουν περισσότερα χρόνια».

Δείτε επίσης