Υγεία

Ιαπωνία: Επιβάλει στους ταξιδιώτες από την Κίνα τεστ για τον νέο κορωνοϊό

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές στο Τόκιο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30ής Δεκεμβρίου

Ιαπωνία: Επιβάλει στους ταξιδιώτες από την Κίνα τεστ για τον νέο κορωνοϊό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ιαπωνία θα επιβάλει να υποβάλλονται σε τεστ για τον SARS-CoV-2 οι επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, αντιδρώντας στον προσεχή τερματισμό της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους φθάνουν στο γιγαντιαίο κράτος των 1,41 δισεκ. κατοίκων.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές στο Τόκιο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30ής Δεκεμβρίου. Οι επισκέπτες από την Κίνα θα γίνουν έτσι οι μόνοι στην Ιαπωνία που θα απαιτείται να υποβάλλονται αυτόματα σε τεστ.

Υπάρχουν «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μολύνσεις εξαπλώνονται ταχύτατα» στην Κίνα, δικαιολόγησε ο κ. Κισίντα απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου.

Είναι «δύσκολο να προσδιορίσουμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς (σ.σ. στην Κίνα) λόγω των μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα σε όσα λένε οι κεντρικές και οι τοπικές αρχές και ανάμεσα σε όσα λένε η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας», συνέχισε.

«Αυτό προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην Ιαπωνία», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση ανήγγειλε χθες Δευτέρα τον τερματισμό από την 8η Ιανουαρίου της υποβολής σε υποχρεωτική καραντίνα όσων αλλοδαπών φθάνουν στην επικράτειά της, ουσιαστικά του τελευταίου υπολείμματος των δραστικών μέτρων που εφάρμοζε το Πεκίνο από τις αρχές του 2020.

Όμως ο απότομος τερματισμός της στρατηγικής «zero COVID», της εξάλειψης του ιού, στις αρχές του Δεκεμβρίου προκάλεσε ανησυχητική επιδείνωση στην Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές έπαψαν πλέον από προχθές Κυριακή να δίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα δεδομένα για την πορεία της υγειονομικής κατάστασης. Οι επίσημοι αριθμοί ούτως ή άλλως επικρίνονταν ολοένα πιο έντονα, καθώς ειδικοί και μη έκριναν πως το μοναδικό που αντανακλούσαν ήταν η κραυγαλέα υποτίμηση των αριθμών τόσο των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 όσο και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Αν οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται μετά την άφιξή τους στην Ιαπωνία έχουν θετικό αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα επτά ημερών, σε δομές που έχουν ήδη οριστεί.

Εξάλλου, ο αριθμός των πτήσεων προς την Ιαπωνία από την ηπειρωτική Κίνα θα μειωθεί, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα.

Η Ιαπωνία άνοιξε πλήρως στις αρχές Οκτωβρίου τα σύνορά της στους αλλοδαπούς, έπειτα από δυόμισι χρόνια σχεδόν απόλυτου κλεισίματός τους, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Τον Νοέμβριο, στην Ιαπωνία έφθασαν 934.500 επισκέπτες από το εξωτερικό, αριθμός που δεν ξεπερνά το 40% του επιπέδου που καταγραφόταν τον Νοέμβριο του 2019, προτού εκδηλωθεί η πανδημία.

Το 2019, οι επισκέπτες από την ηπειρωτική Κίνα στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 30,1% του συνόλου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης