Υγεία

Πάνω από 12 μέρες για να βγει αρνητικός ο μολυσμένος από κορωνοϊό - Πώς εξηγείται

Η γνωστή Λοιμωξιολόγος του «Σωτηρία» Γαρυφαλλιά Πουλάκου εξηγεί στο Vradini.gr, γιατί έχει μεγαλώσει ο χρόνος αρνητικοποίησης στον κορωνοϊό

Πάνω από 12 μέρες για να βγει αρνητικός ο μολυσμένος από κορωνοϊό - Πώς εξηγείται
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Οι νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν πλέον κυριαρχήσει στην ελληνική επικράτεια, είναι πιο μεταδοτικές, «δίνουν» ηπιότερα συμπτώματα, αλλά δεν λένε να μας «χαιρετίσουν» σύντομα.

Αυτό που διαπιστώνεται από τους χιλιάδες πολίτες που έχουν προσβληθεί τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα σχετικά με τις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BQ.1 και BQ.1.1 και το οποίο επιβεβαιώνεται από τους λοιμωξιολόγους παθολόγους, είναι ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να «ξεφορτωθούμε» τον κορωνοϊό έχει πλέον αυξηθεί σε 12 με 13 ημέρες.

Για να βγει αρνητικός μέσω του ράπιντ ή του σελφ τεστ ένας ασθενής με κορωνοϊό, θα πρέπει πλέον να περάσουν αρκετές ημέρες σε σχέση με τις 8 ημέρες, όπως ήταν ο μέσος όρος ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

Βέβαια μην ξεχνάμε ότι τότε τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο βαριά και δυστυχώς οδηγούσαν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε διασωληνώσεις.

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας του νοσοκομείου Σωτηρία κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, πράγματι έχει διαπιστωθεί αυτή η χρονική επιμήκυνση ως προς την αρνητικοποίηση.

Γαρυφαλλιά Πουλάκου

«Όντως έχουμε παρατηρήσει ότι η αρνητικοποίηση από τον κορωνοϊό έχει επιμηκυνθεί από τις 7-8 ημέρες που ήταν πέρυσι. Σήμερα για να αρνητικοποιηθεί ένας ασθενής, χρειάζονται τουλάχιστον 12- 13 ημέρες», δηλώνει η κυρία Πουλάκου στο «Vradini.gr».

Στην ερώτηση, πού αποδίδεται αυτή η επιμήκυνση, η λοιμωξιολόγος παθολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγεί: «Οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον δίνουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Σε ό,τι αφορά τον μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας της μη αρνητικοποίησης, αυτή οφείλεται στο ίδιο το στέλεχος, το οποίο παραμένει περισσότερο στον ανθρώπινο οργανισμό».

Η ίδια διευκρινίζει δε ότι όσο κάποιος βγαίνει θετικός στο σελφ τεστ ή τσο ράπιντ σημαίνει ότι ο ιός του κορωνοϊού είναι ζωντανός και μπορεί να μεταδοθεί.

Εισαγωγές στα νοσοκομεία - Τί θα γίνει τον ΙανουάριοΣ

Σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, η κυρία Πουλάκου μας αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί λίγο και αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους ηλικιωμένους ανθρώπους και ανοσοκατασταλμένους.

«Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί λίγο και αφορούν κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους που η αναμνηστική δόση που έκαναν ήταν πολλούς μήνες πριν, οπότε δεν καλύπτονται πλέον για τον Covid, ή πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και για ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά ογκολογικά προβλήματα. Δεν βλέπουμε πλέον εισαγωγές ηλικιών 40-45 ετών που είχαμε με την ΔΕΛΤΑ», εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, παθολογίας.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη και το αν υπάρχουν αυξημένες νοσηλείες ενηλίκων στο νοσοκομείο Σωτηρία, η ίδια τονίζει ότι δεν έχουν σοβαρά περιστατικά, ωστόσο όπως μας είπε ο Ιανουάριος θα φέρει την κορύφωση.

Δείτε επίσης