Υγεία

Δεν συμφωνεί το ECDC για τους συζητούμενους περιορισμούς στου Κινέζους ταξιδιώτες

Αδικαιολόγητοι οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στους ταξιδιώτες από Κίνα, αναφέρουν υγειονομικοί αξιωματούχοι

Δεν συμφωνεί το  ECDC για τους συζητούμενους περιορισμούς στου Κινέζους ταξιδιώτες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αντίθετο στους περιορισμούς covid για τους Κινέζους ταξιδιώτες, δηλώνει το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, θεωρώντας ότι το τρέχον φορτίο λοιμώξεων μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υγειονομικές αρχές των Ευρωπαικών χωρών χωρίς περαιτέρω περιορισμούς.

Τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπίσουν το τρέχον φορτίο λοιμώξεων, δήλωσε το ECDC με τους Γερμανούς και τους Γάλλους να απορρίπτουν το Ιταλικό αίτημα για ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις αφίξεις από την Κίνα.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αδικαιολόγητους τους ελέγχους και τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες ζητούν σκληρότερα μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι του Covid-19 και τα συστήματα υγείας στην ήπειρο μπορούν να αντιμετωπίσουν το τρέχον φορτίο λοιμώξεων, δήλωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι θέσεις που εξέφρασε το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων χωρών από τις ΗΠΑ και την Ιταλία έως την Ιαπωνία να εισαγάγουν τεστ Covid για όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα.

Η πρόσφατη κίνηση του Πεκίνου να καταργήσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχει πυροδοτήσει αύξηση των μολύνσεων στην Κίνα και προκαλεί ανησυχίες για εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιταλία αποφάσισε να πραγματοποιεί υποχρεωτικούς ελέγχους στις αφίξεις από την Κίνα μετά την ανακάλυψή ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες σε δύο πρόσφατες πτήσεις από τη χώρα ήταν θετικοί στον Covid.

Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφύγει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας αναφέροντας μετά την σημερινή της άτυπη σύσκεψη ότι η Όμικρον είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και «δεν έχει αυξηθεί σημαντικά».

«Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Το ECDC ανέφερε από την πλευρά του ότι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι ήδη παρόντα στην Ευρώπη και η πιθανότητα εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλή.

Δείτε επίσης