Υγεία

«Καμπανάκι» Παυλάκη για κορωνοϊό: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Το νέο στέλεχος «δείχνει τα δόντια του στις ΗΠΑ»

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό «σαρώνει» τις ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα για το 2023 την ανάπτυξη εμβολίου για τον RSV. Παράλληλα, μίλησε για το νέο υποστέλεχος της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού που «δείχνει τα δόντια του στις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα» .

Όπως είπε, το στέλεχος αυτό που έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών, είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους, μωρά, ενώ έχει περίπου τα ίδια συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους, οπότε δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Απλώς ο κορωνοϊός, με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημά του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα.

Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια, και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορωνοϊό, είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, έχουμε και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια στελέχη, σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση. «Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι: αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας» πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στα σχολεία

Σε σχέση με το αν πρέπει να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στα σχολεία, επισήμανε πως αν υπάρξει «σπίθα» στην Ελλάδα, που, όπως είπε, ευτυχώς αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχουν καινούργια στελέχη, δεν φαίνεται να δημιουργούν τεράστιο κύμα, ωστόσο αν ανοίξουν τα σχολεία και υπάρξει ο κίνδυνος, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα.

«Δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ και τα σχολεία γίνονται πολύ-πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα» είπε.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Ο ίδιος ανακοίνωσε, παράλληλα, δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για το 2023.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένα καινούργιο φάρμακο, το Remdesivir σε κάψουλα, για το οποίο οι νέες κλινικές δοκιμές λένε ότι η δράση του είναι παρόμοια με το Paxlovid, που προστατεύει τους μολυσμένους, αν το πάρουν νωρίς, από αβαρίες στην υγεία τους. «Στην καινούργια του μορφή θα είναι τεράστια βοήθεια για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μετά από μόλυνση αν το πάρει κανένας γρήγορα, γιατί είναι και απλούστερο φάρμακο, έχει λιγότερα προβλήματα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, οπότε ελπίζω ότι θα εγκριθεί γρήγορα και θα πάει καλά» είπε.

Το δεύτερο, όπως είπε, είναι ότι θα έχουμε για πρώτη φορά νέα εμβόλια για τον RSV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. «Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Θα γίνονται είτε σε εγκύους είτε για να προστατεύσουν τα μωράκια τους, είτε σε ηλικιωμένα άτομα» είπε, συμπληρώνοντας «Τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι, πρέπει να τα κάνουμε» και παρέπεμψε στην έξαρση της ιλαράς που πλήττει την Ινδία.

«Υπάρχει μεγάλη επιδημία, πάνω 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς σε λίγες μέρες, γιατί με την καταστροφή που είχαν με τον κορωνοϊό δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι μείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος. Οπότε, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν είναι μόνο από τον κορωνοϊό, αλλά είναι και όλα τα συμπαρομαρτούντα» κατέληξε.

Δείτε επίσης