Υγεία

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πρώτη ημέρα επιστροφής μετά από 16 μήνες αναστολής

Με ποιά μέτρα επιστρέφουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Πρώτη ημέρα επιστροφής μετά από 16 μήνες αναστολής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επέστρεψαν σήμερα, Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου στην εργασία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά από 16 μήνες σε αναστολή κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε η ΠΟΕΔΗΝ.

«Εάν δεν υπήρχαν οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σήμερα θα μιλάγαμε για τις απολύσεις των ανεμβολίαστων όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας και όχι για την επιστροφή τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Η επιστροφή περί των 2000 υγειονομικών στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ (οι υπόλοιποι 5000 δουλεύουν με πιστοποιητικό νόσησης) είναι μία βαθιά ανάσα για το σύστημα, σημειώνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ωστόσο ότι «το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει και λύνεται μόνο με την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Προσθέτει επίσης ότι η απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών «δεν εμπεριέχει υγειονομικό ρίσκο καθ' ότι δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία, χαλάρωσαν τα πρωτόκολλα στα Νοσοκομεία και ταυτόχρονα εμείς οι υγειονομικοί εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας προστατεύοντας τους ασθενείς και τους εαυτούς μας».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, απομένει η ρύθμιση της καταβολής των μισθών από 14/4/2022 έως 31/12/2022 όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρωτόκολλο επιστροφής τους

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο πρωτόκολλο οι υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές), με την επιστροφή τους θα πρέπει να τηρούν απαρέγγκλιτα τα εξής:

-Δυο τεστ την εβδομάδα

-Υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας

-Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφής με χρέωση τους.

-Να επιτηρούνται αν τηρούν τα μέτρα

-Να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μοναδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (και να κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου)

-Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης