Υγεία

Νέα μέτρα με «αστερίσκους» για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ποιά τα δέκα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Ερωτηματικά για την εφαρμογή τους

Νέα μέτρα αλλά και ερωτηματικά για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Επικαιροποίηση των μέτρων για την εξάλειψη των ελλείψεων στα φάρμακα αλλά και επιπρόσθετα μέτρα έλαβε χθες, Δευτέρα το υπουργείο Υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η προσπάθεια του υπουργείου μαζί με τον ΕΟΦ είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ελληνική αγορά, όπου οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι τεράστιες και κυρίως στα σκευάσματα που αφορούν τις ιώσεις, την γρίπη, τον συγκυτιακό και τον κορωνοϊό.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοβιομήχανοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην ελληνική αγορά, η οποία τους δύο – τρεις τελευταίους μήνες «στενάζει» από τις ελλείψεις.

Περισσότερα από 460 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία και ενώ το υπουργείο Υγείας έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές και πραγματοποιεί εξονυχιστικούς ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, προκειμένου να διαπιστώσει αν κρύβουν το στοκ των αποθεμάτων.

Τα δέκα μέτρα που συμφωνήθηκαν χθες από το υπουργείο σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι κάποια τα οποία έχουν εξαγγελθεί το προηγούμενο διάστημα και κάποια άλλα που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά, δημιουργώντας ωστόσο απορίες για το πώς και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή.

Τα μέτρα και τα ερωτήματα

-Η συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

-Η Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

-Η Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. (Σε αυτήν την περίπτωση γεννάται το ερώτημα με ποιον τρόπο θα γίνει η αύξηση των παραγγελιών και ποιος θα δίνει την σχετική εντολή).

-Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν. (εδώ προκύπτει το ερώτημα πως θα μπορέσεις να πείσεις τον ηλικιωμένο άνθρωπο να λάβει κάποιο άλλο σκεύασμα από αυτό που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του και το οποίο λαμβάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα)

-Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

(Και σε αυτήν την περίπτωση η άρνηση των ασθενών είναι σθεναρή σε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει).

-Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

Το ερώτημα που γεννάται σε αυτήν την περίπτωση είναι τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας όταν έχει ήδη αποφασίσει μείωση στις τιμές των φαρμάκων για το 2023, για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομήχανοι ζητούν να παγώσουν οι προαναγγελθείσες μειώσεις στα φάρμακα.

-Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

-Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

Με ποιον τρόπο θα γίνει η αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πότε και ποιος θα αποφασίσει ποια από τα ελλειπτικά φάρμακα θα μπουν στην συνταγογράφηση; Και το κυριότερο πότε θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση όταν σήμερα οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι στο κόκκινο;

-Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

Από ποιούς θα γίνει η ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις και πότε;

-Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι για ποιον λόγο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τί υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Αναφορικά στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων και σε συνέχεια συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διευκρινίζει τα κάτωθι:

Δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.

Επιπλέον, με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης.

Ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην Ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Δείτε επίσης