Υγεία

Εντοπίστηκε το μικρόβιο της λεγεωνέλλας στο νερό του νοσοκομείου Ζακύνθου

Σε συναγερμό οι κάτοικοι καθώς το σύστημα ύδρευσης είναι κοινό σε ολόκληρο το νησί

Εντοπίστηκε το μικρόβιο της λεγεωνέλλας  στο νερό του νοσοκομείου Ζακύνθου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο πόδι βρίσκεται ολόκληρη η Ζάκυνθος υπό τον φόβο του μικροβίου λεγεωνέλλας που εντοπίστηκε στο νερό του νοσοκομείου.

Αν και μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί εργαζόμενος ή ασθενής του νοσοκομείου Ζακύνθου να έχει προσβληθεί από τη νόσο των Λεγεωνάρων, το επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό, ο φόβος και η ανησυχία είναι έντονη στους κατοίκους του νησιού καθώς το σύστημα ύδρευσης είναι ενιαίο.

Στο νοσοκομείο Ζακύνθου έχει σημάνει συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, καθώς εντοπίστηκε το επικίνδυνο μικρόβιο της λεγεωνέλλας στο νερό του νοσοκομείου και γενικότερα στο δίκτυο ύδρευσής του.

Από την πλευρά διοίκησης του νοσοκομείου υπήρξε άμεση κινητοποίηση προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ εξέδωσε και σχετικό δελτίο τύπου για το βακτήριο που προκαλεί τη Νόσο των Λεγεωνάριων.

Σε ανακοίνωση του το νοσοκομείο τονίζει ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα».

Δημοσίευμα της ΕΡΤ αναφέρει πως δεδομένου ότι το νερό που διανέμεται στη Ζάκυνθο βρίθει μικροστοιχείων και άλατος, σε συνδυασμό με το ότι λόγω ανύπαρκτου δικτύου, όλα τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν δεξαμενές και ντεπόζιτα, γεγονός που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, η ανησυχία των πολιτών βρίσκεται στο «κόκκινο».

Τι αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου

Στην επίσημη ανακοίνωση επισημαίνεται πως το νοσοκομείο παίρνει νερό από τον Δήμο και πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που διανέμεται.

«Με αφορμή τα όσα αναφέρθηκαν, σχετικά με το θέμα ύπαρξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου, ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, ότι μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας ΑΜΕΣΑ η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη, τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βανταράκη, την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, τον υγιεινολόγο κ. Λευτάκη, Προϊστάμενο Δ/νσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον χημικό μηχανικό εξειδικευμένο στην επεξεργασία ύδατος νοσηλευτικών μονάδων της ιδιωτικής εταιρείας OSMO, τους τεχνικούς του Νοσοκομείου και της ιδιωτικής εταιρείας συντήρησης του Νοσοκομείου, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα.

Οι σημερινές συνθήκες υπερχλωρίωσης του νερού, με βάση τα αποτελέσματα των καθημερινών μετρήσεων που γίνονται, δεν δημιουργούν συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία των ασθενών και των εργαζομένων και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το βακτήριο της λεγεωνέλλας.

Τέλος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προγραμματίσει την οριστική επίλυση του προβλήματος με την εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου μόνιμης χλωρίωσης του ύδατος, πέραν της ήδη υπάρχουσας, λαμβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού με το οποίο υδρεύεται το Νοσοκομείο από το Δήμο».

Τι είναι η λεγεωνέλλωση και που βρίσκεται

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae .

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:

ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή

η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.

Το βακτήριο αυτό το οποίο είναι διαδεδομένο στη φύση:

Βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού.

Αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.

Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας

Ιδανική θερμοκρασία νερού 20 – 45ο C.

Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.

Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών .

Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης

Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.

Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.

Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.

Πως μεταδίδεται

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Χρόνος επώασης:

Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)

Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Πιθανές Πηγές μόλυνσης

Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)

Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού

Δεξαμενές αποθήκευσης νερού

Θερμές ιαματικές πηγές

Ιαματικά λουτρά

Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)

Σιντριβάνια

Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε επίσης