Υγεία

Θεοκλής Ζαούτης: Γιατί δεν μας ανησυχεί η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα

«Το σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την έξαρση των ιών που παρατηρείται», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Θεοκλής Ζαούτης: Γιατί δεν μας ανησυχεί η έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την εξάπλωση του κορωνοϊού, την παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση του ιού στην Κίνα και το γεγονός ότι «σαρώνουν» οι αναπνευστικοί ιοί κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης.

Με τοποθέτηση του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση σημαντική στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ECDC εχθές στην ανακοίνωσή του είπε πως δεν έχουμε μεγάλες ανησυχίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό έχουμε ανοσία είτε από τη λοίμωξη είτε από τον εμβολιασμό. Από αυτά τα άτομα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τη Κίνα, επειδή έχουμε το επίπεδο ανοσίας και είναι οι ίδιες οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Οι ανησυχίες βέβαια έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις και αν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλαχθεί γιατί θα περάσει μέσα από πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό».

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ο κ. Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα κινηθεί στη κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Η προσπάθεια είναι να υπάρχει μία ενιαία αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις πτήσεις από Κίνα προς Ευρώπη, κυρίως τις απευθείας πτήσεις. Δεν θα κάνουμε από μόνοι μας κάτι. Τις τελευταίες μέρες όλες οι συζητήσεις μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι να είμαστε όλοι σε μία γραμμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το στέλεχος που κυκλοφορεί από την Αμερική καλύπτεται από το εμβόλιο σε μεγάλο βαθμό»

Αναφερόμενος στο στέλεχος από την Αμερική και στο βαθμό επικινδυνότητας που αυτό έχει, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως τα δεδομένα αυτή την στιγμή δείχνουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Το στέλεχος από την Αμερική, που είναι παραλλαγή της Όμικρον καλύπτεται από το εμβόλιο σε ένα μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και το θάνατο, που είναι οι σκληροί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών ιών»

Ο κ. Ζαούτης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα της γρίπης και του ιού RSV, ενώ επισήμανε ότι ο τελευταίος ιός προστέθηκε στην επιτήρηση του ΕΟΔΥ. «Ο RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από μωρά έως 2 ετών περνάνε RSV. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε κάποια μέτρα που μείωσαν τη μετάδοση του RSV, σε αυτά τα παιδιά. Τα μέτρα αυτά έχουν λιγοστέψει, έχουν μειωθεί και όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν κολλήσει RSV επί την πανδημία τώρα θα κολλάνε μαζί με όλα τα άλλα τα παιδιά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για την γρίπη», εξήγησε ο καθηγητής Παιδιατρικής. Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την έξαρση των ιών που παρατηρείται.

Δείτε επίσης