Υγεία

Η πανδημία κούρασε και οι Έλληνες δήλωσαν απρόθυμοι για αναμνηστική δόση εμβολίου

Σημαντική ελληνική μελέτη κατέγραψε την ψυχική διάθεση των πολιτών μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας

Η πανδημία κούρασε και οι Έλληνες δήλωσαν απρόθυμοι για αναμνηστική δόση εμβολίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ιδιαίτερα σημαντική ελληνική μελέτη για τον εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο τον Οκτώβριο του 2022, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vaccines” έδειξε ότι οι Έλληνες κουράστηκαν από την πανδημία του κορωνοιού. Γεγονός που τους οδήγησε και στην απροθυμία να σπεύσουν να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση.

Στην μελέτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ που πραγματοποιήθηκε για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η κόπωση λόγω της πανδημίας επιδρά στην πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια αναμνηστική δόση, εξήλθαν σημαντικά συμπεράσματα.

Ένα από αυτά είναι και ότι η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να έχει θετικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη σχέση μεταξύ της κόπωσης και της πρόθεσης εμβολιασμού.

Ο μελετώμενος πληθυσμός που ερωτήθηκε ήταν 1.256 άτομα τα οποία ήταν ήδη πλήρως εμβολιασμένα με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 και μπορούσαν να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση για την περίοδο του χειμώνα.

Η συνολική διαπίστωση της έρευνας έδειξε ότι η πρόθεση των συμμετεχόντων να λάβουν μια αναμνηστική δόση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το 34,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση, το 34,1% δήλωσαν αβέβαιοι και το 31,8% δήλωσαν απρόθυμοι.

Τα επίπεδα κόπωσης λόγω της πανδημίας που καταγράφηκαν ήταν μέτρια επίπεδα, εξαιτίας της πανδημίας και ψυχικής ανθεκτικότητας στον μελετώμενο πληθυσμό, τρία σχεδόν έτη έπειτα από την έναρξη της πανδημίας.

Πολύ σημαντικό ως εύρημα, ήταν ότι η κόπωση λόγω της πανδημίας επηρεάζει αρνητικά την πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 με μια αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ήταν περισσότερο κουρασμένα εξαιτίας της πανδημίας ήταν και εκείνα που είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ψυχική ανθεκτικότητα διαδραματίζει θετικό διαμεσολαβητικό ρόλο, μειώνοντας την αρνητική επίδραση της κόπωσης λόγω της πανδημίας στην πρόθεση εμβολιασμού. Έτσι, τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κόπωση λόγω της πανδημίας. Φαίνεται λοιπόν ότι θετικές ψυχολογικές παράμετροι όπως η ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα άτομα, έτσι ώστε να προβούν σε θετικές ενέργειες.

Από την σύγκριση παλιών ερευνών σε σχέση με την πρόσφατη ελληνική για την πρόθεση εμβολιασμού καταγράφηκε η καθοδική πορεία γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες ιδιαίτερα στην περίπτωση των ευπαθών ομάδων και των ομάδων υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Δείτε επίσης