Υγεία

Πλεύρης: «Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά» - «Προσωρινή η ταλαιπωρία»

Για ομαλοποίηση του προβλήματος από το επόμενο 10ήμερο έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας

Πλεύρης: «Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά» - «Προσωρινή η ταλαιπωρία»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μήνυμα εφησυχασμού για την επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά και αντιβιωτικά για μικρούς και μεγάλους έστειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου, για το «καυτό» ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ακόμη και των πιο απλών, εν μέσω σοβαρής έξαρσης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών.

Ο ίδιος τόνισε πως το πρόβλημα αναμένεται να ομαλοποιηθεί από το επόμενο δεκαήμερο.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και στην έξαρση των ιώσεων. «Η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα». «Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις. «Βάλαμε πλαφόν clow back και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία. Τα μέτρα αυτά που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση εξασφάλισαν ουσιαστικά την τροφοδοσία των νοσοκομείων.».

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

«Θα υπάρχει επίσης ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν».

Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες ενέργειες που απαιτείται να κάνει η ΕΕ για εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαική φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.

Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνευουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελέι θρασος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή. Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση», καθώς και ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή». Διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Ο κ. Σωτηρίου είπε ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Δείτε επίσης