Υγεία

Σε κλοιό γρίπης για το επόμενο δίμηνο - «Θερίζει» σε όλες τις ηλικίες

«Σαρωτικό» το φετινό «κύμα» της γρίπης τη στιγμή που «αδειάζουν» τα ράφια ακόμη και από τα πιο απλά φάρμακα - Τι «βλέπουν» οι ειδικοί - Τα SOS

Σε κλοιό γρίπης για το επόμενο δίμηνο - «Θερίζει» σε όλες τις ηλικίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το τσουνάμι γρίπης αλλά και κορωνοϊού που ταλαιπωρεί τους πολίτες και σε συνδυασμό με την έλλειψη φαρμάκων «γονατίζει» το σύστημα υγείας.

Όπως επισημαίνουν η Ελλάδα για τουλάχιστον άλλες οκτώ εβδομάδες θα βρίσκεται σε κλοιό αναπνευστικών ιών. Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτύπωσε χθες, Πέμπτη (5/1) για μια ακόμη φορά, την έντονη έξαρση των ιών και τα προβλήματα που επιφέρουν στους ευάλωτους, ανηλίκους και ενήλικους, μολύνοντας τους και προκαλώντας σοβαρές νοσήσεις.

Ο ιός της εποχικής γρίπης εξαπλώνεται στη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αρχίσει να μειώνεται στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου οπότε και θα αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την αποδρομή του εφετινού κύματος.

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί.

Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».

«Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε ο κ Πλεύρης.

Την ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορωνοιού και της γρίπης, των θανάτων και από τους δύο ιούς, των αυξημένων εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία, αλλά και την ελαφρά πτώση του συγκυτιακού ιού, κατέγραψε ο ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα του 2022.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ρεκόρ πενταετίας σε ότι αφορά την επισκεψιμότητα των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής στους γιατρούς, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η έξαρση και διασποράς της γρίπης την τελευταία εβδομάδα να είναι υψηλότερη και από πριν την πανδημία.

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, με συνέντευξη στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, στον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων αλλά και στην εξάπλωση αναπνευστικών ιών που ταλαιπωρούν ιδίως τα παιδιά.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Κίνα ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως η έξαρση που παρατηρούμε είναι «συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19, που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ακόμα ότι στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό ποσοστό ανοσίας, τόσο λόγο των εμβολιασμών όσο και των νοσήσεων, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Όσον αφορά στην γρίπη και τον ιό RSV που κυκλοφορούν στην κοινότητα και επηρεάζουν ιδιαίτερα τα παιδιά, ο κ Ζαούτης επεσήμανε: «Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς με μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείο, υποχρεωτική χρήσης μάσκας κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Η εκτίμηση των ειδικών έχει μεγάλη σημασία δεδομένων και των σημαντικών ελλείψεων φαρμάκων που ταλανίζουν φέτος τους πολίτες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, στο επόμενο διάστημα θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των φαρμακείων που τώρα δεν παραλαμβάνουν κανένα σκεύασμα ή παραλαμβάνουν ελάχιστα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ιώσεων. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο αφού οι γριπώδεις συνδρομές θα παραμείνουν στην καθημερινότητα, αλλά σε μικρότερο αριθμό, όπως και οι δυσλειτουργίες στη διάθεση των απαραίτητων φαρμάκων.

Η υποπαραλλαγή που κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΧΒΒ.1.5) που αποτελεί υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 της Οmicron, δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα. Αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μετά τα δεδομένα των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ECDC, θα γίνει αναδρομικός έλεγχος στα δείγματα του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης κορωνοϊού ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Δείτε επίσης