Υγεία

Φάρμακο για την εφηβική παχυσαρκία εγκρίθηκε από τον FDA

Τι έδειξε μελέτη σε δεκάδες έφηβους

Φάρμακο για την εφηβική παχυσαρκία ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ουσία που χορηγείται στους ενήλικες για την απώλεια βάρους προστίθεται στα όπλα κατά της εφηβικής παχυσαρκίας που μαστίζει παγκοσμίως.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ενέκρινε την ουσία σεμαγλουτίδη, που διατίθεται στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Wegovy, και η οποία είχε εγκριθεί τον Ιούνιο του 2021 και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες.

Στην περίπτωση των εφήβων δηλαδή παιδιά από 12 μέχρι 18 ετών, χορηγήθηκε η εν λόγω ουσία μια φορά την εβδομάδα και σε υποδόρια έγχυση (ενέσιμη).

Από τα στοιχεία της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 201 παχύσαρκοι έφηβοι εξετάστηκαν οι επιδράσεις της σεμαγλουτίδης σε συνδυασμό με δίαιτα και γυμναστική.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί οι έφηβοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες με του 134 να τους χορηγείται επιπλέον μία έγχυση σεμαγλουτίδης την εβδομάδα και στους άλλους 67 να χορηγείται εικονικό φάρμακα (ανενεργός ουσία).

Η έρευνα μελέτη διήρκησε 16 μήνες και σκοπός ήταν να διαπιστωθεί αν και πόσο θα αλλάξει ο Δείκτης Μάζας Σώματος των εφήβων με την συγκεκριμένη ουσία την 68η εβδομάδα από την έναρξη της μελέτης. Το δευτερεύον καταληκτικό σημείο ήταν να έχουν χάσει οι έφηβοι το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους έως την 68η εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, όλοι οι έφηβοι είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη διαταραχή, η οποία σχετιζόταν με την παχυσαρκία τους.

Όσοι λοιπόν λάμβαναν σεμαγλουτίδη κατάφεραν μείωση κατά 16,1% του ΔΜΣ τους κατά μέσον όρο. Σε όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, όμως, είχε αυξηθεί κατά 0,6%.

Το 73% των εφήβων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη είχαν χάσει το 5% ή περισσότερο του αρχικού σωματικού βάρους τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 18%.

Επίσης από τους εφήβους που έπαιρναν σεμαγλουτίδη και αδυνάτισαν, το 62% έχασαν το 10% ή περισσότερο του αρχικού σωματικού βάρους τους. Μάλιστα το 37% είχαν χάσει το 20% ή περισσότερο. Η απόλυτη απώλεια βάρους στην ομάδα της σεμαγλουτίδης ήταν 15,3 κιλά κατά μέσον όρο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η προσθήκη σεμαγλουτίδης στη θεραπεία για την παχυσαρκία οδηγούσε επίσης σε βελτίωση διαφόρων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου, όπως:

Η περίμετρος της μέσης (είναι δείκτης συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά)

Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (συμβολίζεται HbA1c και είναι δείκτης της διακύμανσης του σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες)

Τα λιπίδια στο αίμα (π.χ. η ολική και η κακή ή LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια)

Η αμινοτρανσφεράση αλανίνης (συμβολίζεται ALT και είναι δείκτης της υγείας του ήπατος. Η παχυσαρκία προκαλεί συχνά συσσώρευση λίπους στο ήπαρ)

Παρενέργειες

Η σεμαγλουτίδη συσχετίσθηκε με περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών από το γαστρεντερικό, λ.χ. ήταν 62% με τη σεμαγλουτίδη, έναντι 42% με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, πέντε συμμετέχοντες (ποσοστό 4%) στην ομάδα της σεμαγλουτίδης παρουσίασαν χολολιθίαση. Κανένα ανάλογο περιστατικό δεν καταγράφηκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Συνολικά, σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν:

Στο 11% των εφήβων που λάμβαναν σεμαγλουτίδη

Στο 9% των εφήβων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο

Δείτε επίσης