Υγεία

Το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό βλάπτει το ήπαρ

Τι έδειξε μελέτη σε τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους

Το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό βλάπτει το ήπαρ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το fast food ή αλλιώς το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό συνδέεται με μια λιπώδη νόσο του ήπατος η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Ειδικά σε ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη και τρώνε τουλάχιστον το 20% από τις καθημερινές τους θερμίδες από πρόχειρο φαγητό, έχουν πολύ αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ σε σχέση με όσους λαμβάνουν λιγότερες ή καθόλου.

Σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου Keck Medicine of USC που δημοσιεύτηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology, καταγράφει τις βλαβερές συνέπειες του γρήγορου και πρόχειρου φαγητού δίνοντας παράλληλα συμβουλές για την μείωση κατανάλωσης αυτού της καταστροφικής διατροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα η επιλογή fast food συνδέεται με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος-πάθηση που είναι πιθανό να αποβεί μοιραία.

Μάλιστα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι άνθρωποι με παχυσαρκία ή διαβήτη, που λαμβάνουν τουλάχιστον 20% από τις καθημερινές τους θερμίδες από πρόχειρο φαγητό, έχουν πολύ αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ σε σχέση με όσους λαμβάνουν λιγότερες ή καθόλου.

Ακόμη καταγράφηκε ότι ο γενικός πληθυσμούς έχει μέτρια αύξηση του λίπους στο ήπαρ όταν το ένα πέμπτο ή περισσότερο από τη διατροφή του αποτελείται από πρόχειρο φαγητό.

Από την έρευνα αυτή που είναι από τις πρώτες οι οποίες δείχνουν την αρνητική επίδραση του πρόχειρου φαγητού στην υγεία του ήπατος, φαίνεται πόσο επιβλαβές είναι το γρήγορο φαγητό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδωσαν οι ερευνητές είναι ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα σε εστιατόριο fast-food, αυτό ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο των καθημερινών θερμίδων τους, και θέτουν το ήπαρ τους σε κίνδυνο.

Στην μελέτη συμμετείχαν και αξιολογήθηκαν μέσω μέτρησης λιπώδους ήπατος 4 χιλιάδες ενήλικες και τη συνέκριναν με αυτές της κατανάλωσης που έκαναν σε πρόχειρο φαγητό.

Ποσοστό 52% κατανάλωνε σε κάποιο βαθμό πρόχειρο φαγητό. Από αυτούς, το 29% λάμβανε το ένα πέμπτο τουλάχιστον των καθημερινών θερμίδων από fast food. Μόνο το 29% των συμμετεχόντων είχε αύξηση στα επίπεδα λιπώδους ήπατος.

H σχέση μεταξύ ηπατικής στεάτωσης και ποσοστού 20% της διατροφής σε fast food ήταν σταθερή για τον γενικό πληθυσμό και για την παχυσαρκία ή τον διαβήτη, ακόμα και μετά την προσαρμογή των στοιχείων για παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, φυλή, χρήση αλκοόλ και άσκηση.

Δείτε επίσης