Υγεία

Βασιλακόπουλος: Επιμένει ότι ο κορωνοιός απειλεί περισσότερο από την γρίπη

Τι είπε για τον εμβολιασμό για τους δύο ιούς

Βασιλακόπουλος: Επιμένει ότι ο κορωνοιός απειλεί περισσότερο από την γρίπη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πεποίθηση ότι ο κορωνοιός είναι περισσότερο απειλητικός από την γρίπη, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο ΣΚΑΙ, για το θέμα της έξαρσης των ιώσεων που διανύουμε αυτήν την περίοδο.

Μάλιστα ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η βασική άμυνα που θα πρέπει να έχουμε απέναντι στους ιού είναι ο εμβολιασμός τόσο για την γρίπη όσο και για τον Covid.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας ο κορωνοϊός παραμένει πολύ μεγαλύτερη απειλή από τη γρίπη αναφέροντας ότι τις τελευταίες 12 εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι από γρίπη, ενώ κάθε εβδομάδα πεθαίνουν 140 από covid.

Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως ιοί υπήρχαν και θα υπάρχουν, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση μόνιμου lockdown για να μην έχουμε ιώσεις.

«Η βασική άμυνα που έχουμε απέναντι στις ιώσεις είναι ο εμβολιασμός, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε τις επιδόσεις που οφείλαμε να έχουμε. Την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όταν τα πάντα ήταν κλειστά και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα για επιδημία γρίπης, είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 4 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ενώ φέτος έχουμε κάνει περίπου 2,6 εκατομμύρια» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζοντας ότι για κάποιον λόγο ο κόσμος έχει αντιδράσει στην έννοια του εμβολιασμού, ενώ φέτος δεν έχει γίνει και ενημερωτική εκστρατεία.

«Πρέπει να καταλάβουμε, όμως, ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ακούω συναδέλφους μου να λένε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γρίπη. Όχι, η γρίπη είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε πάντα, υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος αντιμετώπισης, που είναι ο εμβολιασμός, ενώ υπάρχε και αντι-ιικό φάρμακο όταν τα πράγματα στραβώσουν», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο καθηγητής πνευμονολογίας εξήγησε ότι σε ότι αφορά τον κορωνοιό ο κόσμος δεν εκμεταλλεύεται το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπισή του, που είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο πιάνει όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 5 που κυκλοφορούν σήμερα. Ιδίως στους άνω των 60 ετών, μειώνει κατά 85% τον κίνδυνο θανάτου.

«Κάνουμε μόλις 10.000 εμβολιασμούς κατά της CoViD την εβδομάδα», επισήμανε, λέγοντας πως, τρεις μήνες μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό, πρέπει να κάνουμε επιπλέον δόση.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το ετήσιο εμβόλιο κατά της covid ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως πρέπει να περιμένουμε , προβλέποντας ότι πιο γρήγορα θα έρθει το ρινικό εμβόλιο, για μείωση της επίπτωσης, παρά το ετήσιο.

Για την πρόταση κάποιων συναδέλφων του να κλείσουν τα σχολεία λόγω γρίπης και ιώσεων ο καθηγητής Πνευμονολογίας διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν, λόγω μη εμβολιασμού, καθώς τα παιδιά μπορούν να εμβολιάζονται από τους 6 μήνες.

Δείτε επίσης