Υγεία

Τα φιστίκια μπορούν να καταναλωθούν από τα αλλεργικά παιδιά υπό προυποθέσεις

Το βράσιμο και το ψήσιμο του ξηρού καρπού μειώνει κατά 80% την εν λόγω αλλεργία

Και όμως τα φιστίκια μπορούν να καταναλωθούν από τα αλλεργικά παιδιά υπό προυποθέσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό καταγράφει τον τρόπο που «απενεργοποιήθηκε» η αλλεργική δράση των φιστικιών σε αλλεργικά παιδιά για αυτόν τον ξηρό καρπό.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Clinical & Experimental Allergy η θερμότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών.

Στην κλινική δοκιμή που συμμετείχαν 70 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών με αλλεργία στα φιστίκια τους χορηγήθηκαν φιστίκια που είχαν υποστεί διαδοχικές δόσεις βρασμένων φιστικιών ακολουθούμενες από καβουρδισμένα φιστίκια, για να δουν εάν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους.

Σε ποσοστό 80% των παιδιών καταγράφηκε ότι απευαισθητοποιήθηκαν από την αλλεργία στα φιστίκια.

«Το μεγαλύτερο συμπέρασμα είναι ότι η από του στόματος ανοσοθεραπεία με βραστό και ψητό φιστίκι σε παιδιά με σχετική αλλεργία φάνηκε αποτελεσματική για την πρόκληση απευαισθητοποίησης στο 80% των συμμετεχόντων παιδιών στην μελέτη και συσχετίστηκε με ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, αφού μόλις το 4% αυτών εμφάνισε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας», δήλωσε ο δρ. Luke Grzeskowiak, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

«Αυτά τα ευρήματα αυξάνουν την πιθανότητα ότι η συμπερίληψη μιας φάσης βρασμένου φιστικιού ως μέρος της στοματικής ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς της, αλλά αυτό απαιτεί επιβεβαίωση σε μια μεγαλύτερης κλίμακας κλινική δοκιμή».

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τους ειδικούς για την ανοσοαντιδραστικότητα των φιστικιών είναι η εξής και σε καμία περίπτωση τονίζουν οι ερευνητές δεν πρέπει να γίνει μεμονωμένα στο σπίτι κάποιας οικογένειας που έχει αλλεργικό παιδί στα φιστίκια.

Για την μελέτη, στα παιδιά που συμμετείχαν δόθηκαν καθημερινά κατά σειρά:

-αρχικά για περίοδο 3 μηνών βρασμένα επί 12 ώρες φιστίκια

-εν συνεχεία για περίοδο 6,5 μηνών βρασμένα επί 2 ώρες φιστίκια και

-τέλος, για ακόμα 6,5 μήνες 12 ψητά φιστίκια

«Το βράσιμο των φιστικιών αλλάζει τη δομή των πρωτεϊνών και τις αλλεργικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αλλά διατηρούν την ικανότητά τους στην οικοδόμηση ανοχής στην κατανάλωση φιστικιών», εξήγησε ο δρ. Grzeskowiak.

«Υποθέσαμε ότι η έναρξη στοματικής ανοσοθεραπείας με βραστό φιστίκι θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να είναι αρκετά συχνές στα πρώτα στάδια της θεραπείας».

Για τον σκοπό αυτό, ήταν σημαντικό τα παιδιά να έτρωγαν βραστά φιστίκια πριν τα καβουρδισμένα φιστίκια.

Την ίδια στιγμή και η ανοσολόγος δρ. Sonia Cajigal τόνισε ότι τα βρασμένα φιστίκια είναι λιγότερο αλλεργιογόνα από τα ψητά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν τα βρασμένα φιστίκια εισαχθούν στη διατροφή του παιδιού πριν από τα πιο αλλεργιογόνα, καβουρδισμένα φιστίκια, μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση του παιδιού στο αλλεργιογόνο και το σώμα του μπορεί να το συνηθίσει περισσότερο».

Τέλος οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την μελέτη για τα φιστίκια επισημαίνουν ότι η νέα στοματική ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο κοινό, ούτε πρέπει να επιχειρείται στο σπίτι.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες, που επηρεάζει εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο.

Μόνο το 15-20% αυτών των παιδιών ξεπερνάει την αλλεργία στα φιστίκια μέχρι να ενηλικιωθεί.

Δείτε επίσης