Υγεία

Καθιστική ζωή:Κάθε πότε πρέπει να σηκώνεται κάποιος από την καρέκλα και για πόση ώρα

Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Καθιστική ζωή: Πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεται κάποιος από την καρέκλα και για πόση ώρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο βλάπτει σοβαρά την υγεία ακόμη και αν κάποιος γυμνάζεται συχνά.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ενήλικες να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο με σκοπό να αντισταθμιστεί η κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έρευνα του Columbia University, έδειξε ότι περπάτημα για 5 λεπτά κάθε μισή ώρα σε περιόδους παρατεταμένου καθισιού μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις πιο βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Μάλιστα οι ειδικοί εξέτασαν 5 διαφορετικά είδη άσκησης-ένα λεπτό βάδισης κάθε 30 λεπτά καθιστικής ζωής, ένα λεπτό μετά από 60 λεπτά, 5 λεπτά μετά από κάθε 30, 5 λεπτά μετά από κάθε 60 και καθόλου περπάτημα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα πηγαίνοντας στο ερευνητικό καθόντουσαν σε εργονομική καρέκλα για 8 ώρες και σηκώνονταν μόνο για το σνακ άσκησης περπατήματος σε διάδρομο ή για να πάνε στην τουαλέτα.

Παράλληλα οι ερευνητές επέβλεπαν τους συμμετέχοντες για να μην ασκούνται πολύ ή λίγο και μετρούσαν περιοδικά την πίεση και το σάκχαρό τους.

Τους δινόταν η δυνατότητα να εργάζονται σε laptop, να διαβάζουν και να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο ενώ είχαν συγκεκριμένα γεύματα. Η βέλτιστη ποσότητα κίνησης ήταν 5 λεπτά περπάτημα κάθε 30 λεπτά. Αυτή ήταν η μόνη ποσότητα που μείωνε σημαντικά το σάκχαρο και την πίεση.

Σημαντική ήταν η επίδραση στην ανταπόκριση των συμμετεχόντων σε μεγάλα γεύματα μειώνοντας την άνοδο του σακχάρου κατά 58% σε σύγκριση με το να κάθονται όλη την ημέρα.

Το διάλειμμα για περίπατο κάθε μισή ώρα για ένα λεπτό, επίσης έδωσε μέτρια οφέλη στα επίπεδα σακχάρου, ενώ το περπάτημα κάθε μια ώρα δεν είχε αποτέλεσμα.

Όλες οι ποσότητες περπατήματος μείωναν σημαντικά την αρτηριακή πίεση κατά 4 έως 5 mmHg σε σύγκριση με το να κάθεται κάποιος όλη την ημέρα.

Πάντως αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι όλες οι εφαρμογές βαδίσματος εκτός από το περπάτημα για ένα λεπτό κάθε ώρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κούρασης και σημαντική βελτίωση της διάθεσης. Καμία από τις εφαρμογές δεν επηρέασε τις νοητικές ικανότητες.

Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 40 έως 60 ετών και η πλειοψηφία αυτών δεν είχαν διαβήτη ή υπέρταση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, δόκτωρ Diaz ο άνθρωπος που κάνει καθιστική ζωή ή εργασία θα πρέπει να κινείται τακτικά στη δουλειά- εκτός από το καθημερινό πρόγραμμα άσκησης που κάνει.

Δείτε επίσης