Υγεία

Νέο σκάνδαλο στα σκαριά στην Ευρωπαική Ένωση; Στο μικροσκόπιο Λάιεν - Μπουρλά

Σε ακρόαση καλείται η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής για την σύμβαση που υπέγραψε για τα εμβόλια Pfizer

Νέο σκάνδαλο στα σκαριά στην Ευρωπαική Ένωση; Στο μικροσκόπιο  Λάιεν - Μπουρλά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε ακρόαση για εξηγήσεις, καλείται η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εμβόλια της Pfizer για τον Covid 19, με αξιωματούχους να αναρωτιώνται αν πρόκειται για αποκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου που αυτήν την φορά θα αφορά τους όρους και τις συνθήκες που υπογράφτηκε εν μέσω πανδημίας η μεγαλύτερη σύμβαση για τα εμβόλια του κορωνοιού.

Την ίδια στιγμή η Ειδική επιτροπή, τιμωρεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά, μετά την άρνηση του να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της σχετικά με τον ρόλο των δύο στην διαπραγμάτευση της τρίτης κατά σειρά και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer. Επίσης ο Έλληνας εκπρόσωπος της Εταιρείας όσο και η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων εκείνη την περίοδο που συζητούνταν η σύμβαση για τα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή η Ειδική επιτροπή μετά την διπλή άρνηση του Άλμπερτ Μπουρλά να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις για την σύμβαση και τα SMS που αντάλλαξε με την Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν, ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αίτημα της Ειδικής επιτροπής πρόκειται να συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».

Σε ότι αφορά το αίτημα της επιτροπής Covid να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Δείτε επίσης