Υγεία

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο ΙΣΑ λόγω κορύφωσης των ιών το επόμενο διάστημα

Τι οδηγίες προτάσσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την αποτροπή και την αντιμετώπιση λοιμώξεων

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο ΙΣΑ λόγω κορύφωσης  των ιών το επόμενο διάστημα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ιατρικές συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν να κολλήσουν γρίπη, κορωνοιό και αναπνευστικές ιώσεις το προσεχές διάστημα όπου αναμένεται κορύφωση των ιών, δίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον ΙΣΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα χρειάζεται προσοχή, καλεί τους επιστήμονες να είναι σε ετοιμότητα ζητώντας από τους πολίτες να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων αυτοπροστασίας, ενώ δίνει και συμβουλές για την χρήση των αντιικών φαρμάκων αλλά και της μάσκας.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, και καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.

«Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης, καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων», τονίζει.

Προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της προστασίας όλων αλλά και της έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές, Γιώργος Χρούσος και Γιώργος Σαρόγλου και η κυρία Κυριακή Κανελλοπούλου, προτείνουν τη λήψη των εξής μέτρων:

Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2.

Το εμβόλιο για την γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών.

Eυρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:

α. TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.

β. PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ακόμη τη χρήση μάσκας προστασίας:

α. Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.

β. Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.

γ. Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Δείτε επίσης