Υγεία

Νέο κύμα κορωνοιού πιθανότατα το επόμενο δίμηνο με την Κράκεν να επικρατεί στη χώρα

ECDC: Χαμηλός ο εμβολιασμός στους άνω των 65

Νέο κύμα κορωνοιού πιθανότατα το επόμενο δίμηνο με την Κράκεν να επικρατεί στη χώρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Παρόλο που η υποπαραλλαγή Κράκεν της μετάλλαξης Όμικρον χαρακτηρίζεται ως χαμηλού κινδύνου για τον γενικό πληθυσμό, οι ειδικοί συνιστούν να σπεύσει κάποιος να εμβολιαστεί για τον κορωνοιό παρά να κολλήσει την ΧΒΒ1.5.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι είναι ποιο επικίνδυνη η Κράκεν παρά το εμβόλιο, ειδικά της Pfizer, το οποίο φέρεται να ενοχοποιείται για πρόκληση εγκεφαλικού στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Στην έκθεση αξιολόγησης απειλών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 13/1 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επισημαίνει ότι η παραλλαγή XBB.1.5 -γνωστή και ως Kraken- χαρακτηρίστηκε ως “χαμηλού κινδύνου” για τον γενικό πληθυσμό.

Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας -και κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τους μη εμβολιασμένους- για τους οποίους ο κίνδυνος αναβαθμίζεται από “μέτριος έως υψηλός”.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όλα εξαρτώνται από το επίπεδο ανοσίας των ηλικιωμένων, οι οποίοι προβλέπουν ένα νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο δίμηνο, το οποίο πρέπει να μας βρει «έτοιμους». Μάλιστα αναφέρουν ότι η XBB.1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην Ευρωπαική Ένωση μετά από έναν έως δύο μήνες.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου ιού το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού, και άρα πολλούς ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους πάντα η νόσηση από COVID αποδεικνύεται βαριά και επικίνδυνη.

Χαμηλά ο εμβολιασμός για την 4η δόση στην ΕΕ και στην Ελλάδα

Απογοητευτικά χαμηλό εμβολιασμό με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοιό καταγράφεται από τον ECDC, τόσο στην Ευρωπαική Ένωση όσο και στη χώρα μας όπου διαπιστώνεται κόπωση για τους εμβολιασμούς με τα επικαιροποιημένα κατά της Covid.

Συγκεκριμένα, στις επίμαχες ομάδες “στόχους” του κορονοϊού, που είναι οι άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός με την 2η ενισχυτική (τέταρτη) δόση καταλαμβάνει το 35% στην ΕΕ / ΕΟΧ, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 25%.

Αναλυτικότερα Η εμβολιαστική κάλυψη στους 60+ στην ΕΕ και την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC:

ΕΕ/ΕΟΧ 60+

Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις) … 91,1%

1η ενισχυτική (3η δόση) … 84.8,7%

2η ενισχυτική (4η δόση) … 34,4%

3η ενισχυτική (5η δόση) … 2,0%

Ελλάδα 60+

Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις)… 89,7%

1 ενισχυτική (3η δόση) … 79,2%

2 ενισχυτική (3η δόση) … 25,5%

3 ενισχυτική (5η δόση) … 4,9%

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει σε 6 ομάδες του πληθυσμού το επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο, που καλύπτει όλες τις -μέχρι σήμερα- γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού (της οικογένειας Όμικρον), είναι οι εξής:

  1. όλοι οι άνω των 60 ετών,
  2. άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  3. διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,
  4. επαγγελματίες υγείας,
  5. διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, 6. φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.

Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών

Η είδηση ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της των εταιρειών Pfizer / BioNTech, , δημιουργεί κίνδυνο για πρόκληση εγκεφαλικού τρεις εβδομάδες μετά την λήψη της ένεσης στους άνω των 65 ετών έχει προκαλέσει αναστάτωση και φόβο

Από την πλευρά τους Αμερικανοί επιστήμονες, τονίζουν ότι δεν συστήνεται καμία αλλαγή στην πρακτική του εμβολιασμού, ενώ αντίθετα, θα πρέπει όλοι όσοι χρειάζεται να κάνουν την επικαιροποίηση τους εμβολιασμού του να το πράξουν.

Μάλλον τον Φεβρουάριο η κορύφωση της Kraken

Η ταυτοποίηση της Κράκεν στη χώρα μας μόλις την περασμένη εβδομάδα με έξι κρούσματα, οδηγεί τους ειδικούς στην πρόβλεψη της κορύφωσης του κύματος της μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5 μέσα στον Φεβρουάριο. Την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξέφρασε χθες την άποψη και την βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στη χώρα μας.

Παράλληλα η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον της μετάλλαξης αυτής, σε μεγάλο ποσοστό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, ώστε να ανανεώνεται η ανοσία.

«Η προηγούμενη ανοσία, και από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσηση, ούτως ή άλλως βοηθάει», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως τα υπάρχοντα εμβόλια «μια υποπαραλλαγή του κορονοϊού την πιάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

Δείτε επίσης