Υγεία

RSV: Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους ανθρώπους

Τι έδειξε η κλινική δοκιμή - σε τι ποσοστό καλύπτει το εμβόλιο που φτιάχτηκε για τα μωρά αλλά καλύπτει και τους μεγάλους

RSV: Το πειραματικό εμβόλιο της  Moderna αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους ανθρώπους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ιδιαίτερα σημαντικά και ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο απέναντι στον RSV, τον συγκυτιακό ιό που «χτυπάει» κυρίως νεογέννητα μέχρι και 5 ετών παιδιά αλλά και τους μεγάλους ανθρώπους.

Το υπό δοκιμή εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με τους ερευνητές, προστατεύει σε ποσοστό 83,7% τους ηλικιωμένους ανθρώπους από τον συγκυτιακό που είναι ένας αναπνευστικός ιός.

Μάλιστα καταγράφηκε ότι το εμβόλιο ήταν κατά 83.7% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, που ορίζεται από τουλάχιστον 2 συμπτώματα, σύμφωνα με την εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Παράλληλα το εν λόγω εμβόλιο που είναι της ίδιας τεχνολογίας με αυτό του κορωνοιού, ήταν κατά 82.4% αποτελεσματικό στην πρόληψη νόσου του κατώτερου αναπνευστικού με τουλάχιστον 3 συμπτώματα.

Σε ότι αφορά τυχόν παρενέργειες, προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την ασφάλεια κατά την κλινική δοκιμή του εμβολίου, σύμφωνα με την Moderna. Τα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή θα δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Να αναφέρουμε ότι στην κλινική δοκιμή έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 37 χιλιάδες άνθρωποι σε 22 χώρες.

Η Moderna σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τον FDA το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Δείτε επίσης