Υγεία

Περισσότεροι θάνατοι από Covid το επόμενο διάστημα – Τα εγκεφαλικά και το εμβόλιο

Τι είπαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες Βαγγέλης Μανωλόπουλος και Ιωάννης Τούντας για τον κορωνοιό

Περισσότεροι θάνατοι από CoViD το επόμενο διάστημα – Τα εγκεφαλικά και το εμβόλιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την άποψη ότι δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοιό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αλλά και το ότι ο Covid το επόμενο διάστημα θα προκαλέσει επιπλέον θανάτους, εξέφρασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Φαρμακολογίας Βαγγέλης Μανωλόπουλος , αναφερόμενος στα στοιχεία που καταγράφουν πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνω των 65 ετών τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοιό, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που παρακολουθείται και ερευνάται από την επιστημονική κοινότητα, θεωρώντας ωστόσο ότι είναι ένα θέμα που δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Οι δύο καθηγητές μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και θα είναι μπροστά μας τουλάχιστον στους επόμενους λίγους μήνες. Και αυτό το τονίζω, γιατί πολλοί θεωρούν ότι η πανδημία είναι πίσω μας με 150 νεκρούς, κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα», είπε ο κ. Τούντας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση θανάτων το επόμενο διάστημα.

«Φοβάμαι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία πρώιμη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, κυρίως της μάσκας και έχουμε επίσης έναν εφησυχασμό που μας οδηγεί σε περισσότερες απειλές για την υγεία μας και για τη ζωή μας», πρόσθεσε.

Για την "Κράκεν", την καινούργια υποπαραλλαγή που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο, επισήμανε ότι μεταλλάσσεται πολύ συχνά και δήλωσε: «Περίπου κάθε δύο με τρεις μήνες έχουμε κάποια καινούργια μετάλλαξη ή παραλλαγή. Η συγκεκριμένη είναι στο πλαίσιο της 'μετάλλαξης Ο' και δεν είναι πιο τοξική, αλλά είναι όμως πιο μεταδοτική».

Σε ότι αφορά τα εμβόλια ο κ. Τούντας ανέφερε ότι πάντα πρέπει να είμαστε πιο ανήσυχοι αν δεν έχουμε κάνει τις τέσσερις δόσεις, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τάσσεται υπέρ της χρήσης μάσκας τους επόμενους μήνες σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, μια και μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εμβόλια και εγκεφαλικά

Για την πιθανή σύνδεση των επικαιροποιημένων εμβολίων με τα εγκεφαλικά στους άνω των 65 ετών ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, υποστήριξε ότι είναι κάτι που το παρακολουθούν οι επιστήμονες.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί από πολλές άλλες αναλύσεις άλλων βάσεων δεδομένων, οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Εμφανίζεται κάτι στατιστικά σημαντικό, αλλά πιθανόν να υπάρχουν άλλοι λόγοι που το εξηγούν», πρόσθεσε.

«Έχουν γίνει εκατομμύρια τέτοιες χορηγήσεις του ενισχυτικού εμβολίου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και δεν έχει προκύψει αυτό το δεδομένο. Γι’ αυτό το αναφέρουμε μεν, το παρακολουθούμε με προσοχή, αλλά δε φαίνεται να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παρόλα αυτά δείχνει ότι το σύστημα λειτουργεί και αν υπάρξει κάποιο σήμα οπουδήποτε αμέσως το συζητάμε», δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Τούντας διευκρίνισε ότι «οι απειροελάχιστες παρενέργειες όταν τις ζυγίζουμε και τις συγκρίνουμε με τα τεράστια οφέλη από τα εμβόλια και από το συγκεκριμένο εμβόλιο, η σύγκριση είναι συντριπτική. Με το εμβόλιο σώσαμε μέχρι τώρα εκατομμύρια ζωές και έχουμε ελάχιστες τέτοιες, πιθανές, παρενέργειες. Δεν πρέπει ο κόσμος με κανένα τρόπο να διστάζει να κάνει το εμβόλιο, στο όνομα μιας απειροελάχιστης παρενέργειας, όταν το εμβόλιο του σώζει τη ζωή του».

Δείτε επίσης