Υγεία

Δαφνί: Ένας νοσηλευτής για 15 ασθενείς -Κίνδυνος για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους

Στα ΤΕΠ εκτυλίσσονται θλιβερές σκηνές έντασης με τους ψυχικά πάσχοντες

Δαφνί: Ένας νοσηλευτής για 15 ασθενείς - Κίνδυνος για τους ασθενείς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σκηνές που προκαλούν θλίψη, και απειλή για τις ζωές τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων, εκτυλίσσονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου "Δαφνί", εξαιτίας του λιγοστού προσωπικού αλλά και των δυσλειτουργιών καταγγέλλουν οι γιατροί.

Οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» (Σ.Ε.Ι.Ψ.Ν.Α.) υποστηρίζουν ότι οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις που υπάρχουν θέτουν πολύ συχνά σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων και των εργαζόμενων, περιγράφοντας πολύ ανησυχητικές σκηνές.

«Η συνθήκη αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά ήρθε να επαναληφθεί από πρόσφατα συμβάντα. Συγκεκριμένα, συνάδελφοι μας συμμετείχαν σε διακομιδές οι οποίες κατέληξαν σε οικτρές σκηνές έντασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γενικών νοσοκομείων. Ασθενής που βρισκόταν σε διέγερση και έχρηζε επείγουσας ιατρικής βοήθειας, κατέληξε δυστυχώς να αντιμετωπίζεται με κυνηγητά σε διαδρόμους, άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικά όργανα και ένα διάχυτο πνεύμα σύγχυσης καθηκόντων που απειλούσε την ασφάλεια ασθενών και συναδέλφων και παρακώλυε την λειτουργία των ΤΕΠ. Συμπληρωματικά, τη δυσκολία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών ενισχύει και η στάση στιγματισμού των ψυχικά ασθενών από μεριάς διάφορων πλευρών του συστήματος περίθαλψης. Δεν πρόκειται λοιπόν για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμα που προστέθηκε στην λίστα των όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο εργασιακό μας πλαίσιο», τονίζουν οι γιατροί του Νοσοκομείου «Δαφνί».

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στο Δαφνί το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη δημόσια δομή ψυχικής υγείας της χώρας, καταγγέλλουν την άγνοια και την αδιαφορία από πλευράς αρμοδίων και πολιτών.

«Βιώνουμε καθημερινά την τραγική υποστελέχωση προσωπικού που σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση των κλινών δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας, χαμηλό επίπεδο θεραπευτικής φροντίδας και κακές συνθήκες νοσηλείας (ενδεικτικά αναφέρουμε πως συχνά σε βάρδιες η αναλογία νοσηλευτή – ασθενή είναι ένα προς δεκαπέντε, χωρίς βοήθεια από λοιπό προσωπικό).

Επιπλέον, η έλλειψη 24ωρης κάλυψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής και η αδυναμία διενέργειας βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων εντείνει την επισφάλεια στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου και οδηγεί στην ανάγκη μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η δε μεταφορά αυτή εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς το υπάρχον ασθενοφόρο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», τονίζουν οι γιατροί.

Δείτε επίσης