Υγεία

Ποιό είναι τώρα το προφίλ των θυμάτων του κορωνοϊού - «Θερίζει» με 186 νεκρούς!

Γιατροί από «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία» εξηγούν στο «Vradini.gr» ποιοί κινδυνεύουν σε αυτή τη φάση περισσότερο από τον κορωνοϊό

Ποιό είναι τώρα το προφίλ των θυμάτων του κορωνοϊού - «Θερίζει» με 186 νεκρούς!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να θερίζει στην χώρα μας, με τους θανάτους εβδομάδα με εβδομάδα να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό.

Με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι από κορωνοϊό ανέρχονται στους 186, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45 επιπλέον από την περασμένη εβδομάδα, όταν έφταναν τους 141.

Σε ημερήσια βάση, 26 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εντός και εκτός εντατικής, ενώ άλλοι 147 συμπολίτες μας δίνουν μάχη με τον εφιάλτη, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Τόσο οι «σκληροί δείκτες» όσο και αυξημένες νοσηλείες 1.748, χτυπούν καμπανάκι, με τους ειδικούς να προβληματίζονται κυρίως για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, που θεωρούνται ευάλωτη ομάδα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες καταγράφουν ακόμη μια τάση σε ό,τι αφορά τα θύματα του κορωνοϊού και αυτή αφορά την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που εισάγονται στις ΜΕΘ και διασωληνώνονται.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είχε φτάσει τα 77 έτη, υποχωρώντας σταδιακά στα 75 έτη.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται δύο εύλογα ερωτήματα:

Το πρώτο αφορά το ποιές είναι οι ηλικίες των ανθρώπων που σβήνουν από κορωνοϊό στα νοσοκομεία και γιατί;

Σε αυτό οι γιατροί λοιμωξιολόγοι απαντούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι άνω των 65-70 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, μην καταφέρνοντας τελικά να επιβιώσουν.

Το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε σε δύο λοιμωξιολόγους νοσοκομείων πρώτης γραμμής, είναι γιατί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι τα περισσότερα και συχνότερα θύματα του COVID, σε αυτή τη φάση της πανδημίας;

Οι λοιμωξιολόγοι των νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Σωτηρία μιλώντας στο «Vradini.gr» και αναφέροντας αύξηση στις εισαγωγές και στις βαριές νοσηλείες κορωνοϊού, τονίζουν ότι το θέμα είναι σύνθετο χωρίς να μπορούν να πουν με σιγουριά ότι ο λόγος είναι ένας και συγκεκριμένος.

Εκείνο που επισημαίνουν οι γιατροί, είναι ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που εισάγεται στο νοσοκομείο, έχει υποκείμενα νοσήματα. Ο κορωνοϊός επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας τους και παρά την θεραπεία που λαμβάνουν (για τα υποκείμενα νοσήματα που έχουν αλλά και για τον κορωνοϊό), εμφανίζουν επιπλοκές και οδηγούνται στη ΜΕΘ. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες οι ασθενείς αυτοί αποβιώνουν.

Μια δεύτερη κατηγορία ασθενών επίσης ηλικιωμένων είναι ότι καταλήγουν στα νοσοκομεία έχοντας κολλήσει κορωνοιό, καθώς δεν είχαν κάνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν περαιτέρω προβλήματα υγείας και πεθαίνουν.

Επίσης, όπως μας εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι θύματα του κορωνοϊού είναι και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευάλωτοι στον ιό Covid. Αυτή η κατηγορία των ασθενών είτε κάνει εμβόλιο είτε όχι, δεν έχει ιδιαίτερη προστασία από αυτό, καταλήγουν οι γιατροί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές.

Οι γιατροί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο ένας ο παράγοντας που ευθύνεται για τους θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό, αλλά πολλοί και άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Τα υποκείμενα νοσήματα, η μη επικαιροποίηση του εμβολίου, το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, η ανοσοκαταστολή σε ογκολογικούς ασθενείς, συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω.

Δείτε επίσης