Υγεία

Κι όμως ο κίνδυνος για πρόκληση εγκεφαλικού δεν συνδυάζεται με την μεγάλη ηλικία

Ο ρόλος της υπέρτασης και του διαβήτη ως παράγοντες κινδύνου

Κι όμως ο κίνδυνος για πρόκληση εγκεφαλικού δεν συνδυάζεται με την μεγάλη ηλικία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες ανθρώπων οι οποίοι εμφανίζουν και διάφορες άλλες παθήσεις.

Ωστόσο η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Άλαμπάμα, έδειξε ότι η σχέση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι μικρότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν δεν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδυνου.

Στην έρευνα ακόμη καταγράφηκε ότι παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, κολπική μαρμαρυγή και υπερτροφία αριστερής κοιλίας δεν φάνηκε αλλαγή του κινδύνου λόγω ηλικίας ενώ την ίδια στιγμή η υπέρταση και ο διαβήτης είναι δυο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, που μπορούν να ρυθμιστούν με φάρμακα, μειώνοντας τον κίνδυνο, αναφέρει ο George Howard, του University of Alabama.

Αυτές οι διαφορές στους παράγοντες κινδύνου, υποδεικνύουν ότι ο καθορισμός του αν κάποιος έχει υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό μπορεί ενδεχομένως να διαφέρει με βάση την ηλικία του.

Η έρευνα έγινε σε 28.235 ανθρώπους που είχαν υποστεί προηγουμένως εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς το 41% ήταν έγχρωμοι και το 59% λευκοί. Παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες κάθε 6 μήνες επιβεβαιώνοντας τα εγκεφαλικά εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας υπήρξαν 1.405 εγκεφαλικά επεισόδια σε 276.074 άνθρωποέτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ηλικιακές ομάδες. Το ηλικιακό εύρος ποίκιλλε ελαφρά με βάση τα στοιχεία που αναλύθηκαν. Γενικά, η ομάδα τω νεότερων είχε ηλικία 45-69, η μεσαία ανθρώπους στο τέλος των 60- 70sκαι των ηλικιωμένων ηλικία 74 και άνω.

Φάνηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη στη νεότερη ομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη, ενώ άνθρωποι με διαβήτη στις μεγαλύτερες ηλικίες είχαν 30% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαβήτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με υπέρταση στη νεότερη ηλικιακά ομάδα είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειώθηκε στο 50% σε ανθρώπους με υπέρταση στην ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας χωρίς υπέρταση.

Όταν εξετάστηκε η φυλή, ανακάλυψαν υψηλότερο κίνδυνο στους έγχρωμους της νεότερης ηλικιακά ομάδας σε σύγκριση με τους λευκούς αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Για παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, κολπική μαρμαρυγή και υπερτροφία αριστερής κοιλίας, δεν φάνηκε αλλαγή του κινδύνου λόγω ηλικίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι η αγωγή για υπέρταση και διαβήτη δεν είναι σημαντική στις μεγάλες ηλικίες.

Παρόλο που η επίδραση των παραγόντων κινδύνου μειώνεται με την ηλικία, ο συνολικός αριθμός ανθρώπων με εγκεφαλικό σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί ακόμα να είναι μεγαλύτερος, καθώς ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται με την ηλικία.

Δείτε επίσης