Υγεία

Το σύστημα «Φιλόλαος», θα εξαφανίσει τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία

Ξεκινά άμεσα η ψηφιακή καταγραφή των κλινών - Ποια νοσοκομεία θα βοηθούν τα εφημερεύοντα

Το πληροφοριακό σύστημα «Φιλόλαος», θα εξαφανίσει τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το χάος που επικρατεί στα νοσοκομεία κατά την διάρκεια των εφημεριών τους, επιχειρεί να διευθετήσει το υπουργείο υγείας με την άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος «Φιλόλαος».

Μέσω αυτού του συστήματος όπου συνδέονται τα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ θα υπάρξει συνεχής εικόνα για τα κενά κρεβάτια σε κάθε νοσοκομείο με σκοπό να μεταφέρονται σε διαθέσιμες κλινικές άλλων νοσοκομείων και να πάψουν αυτές οι θλιβερές εικόνες με τα ράντζα στους διαδρόμους και στα ΤΕΠ.

Το υπουργείο υγείας έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς τα ράντζα στα νοσοκομεία αντί να μειώνονται αυξάνονται καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα και χθες στο Σεισμανόγλειο όπου και πάλι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Το ΕΚΑΒ θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποια νοσοκομεία έχουν άδειες κλίνες προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τα περιστατικά, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει καθώς τα νοσοκομεία εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων δεν έχουν θέσει σε ισχύ το ηλεκτρονικό σύστημα Φιλόλαιος, ένα πρόγραμμα που καταγράφει συστηματικά και λεπτομερώς την κίνηση των ασθενών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς σε νοσοκομεία χωρίς όμως να υπάρχει άδειο κρεβάτι.

Η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου υγείας προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) είναι κατ’ επείγουσα ζητώντας να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΛΑΟΣ» το οποίο ουσιαστικά είχε «παγώσει» αφού δεν ενημερωνόταν επαρκώς.

«Παρατηρείται παράλειψη ή καθυστέρηση ενημέρωσης του Συστήματος από ορισμένα Νοσοκομεία, αλλά και ελλείψεις και λάθη στα ζητούμενα στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσχέρειες στη διαχείριση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και αδυναμία αξιόπιστης πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου τονίζοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση των Γραφείων Κινήσεως Ασθενών των Νοσοκομείων να ενημερώνουν το σύστημα.

Παράλληλα στο εν λόγω έγγραφο γίνεται σαφές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να καταγράφουν κατά την έναρξη της εφημερίας:

Ανεπτυγμένες Κλίνες (άμεση επικαιροποίηση όπου απαιτείται), Κενές Κλίνες, αλλά και επικουρικές Κλίνες, ενώ και κατά την λήξη της εφημερίας θα πρέπει να καταγράφονται, οι ανεπτυγμένες Κλίνες, οι Κενές Κλίνες, οι έκτακτες Προσελεύσεις Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ), πόσες από αυτές είναι από προσελεύσεις μέσω ΕΚΑΒ, πόσες είναι έκτακτες Εισαγωγές Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ), πόσες είναι εισαγωγές μέσω ΕΚΑΒ και πόσες είναι οι επικουρικές Κλίνες

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο υγείας έχει δώσει εντολή να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του ΕΣΥ με 2 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα νοσηλεύουν τους ασθενείς που δεν βρήκαν κρεβάτι και νοσηλεύονται σε ράντζο. Η συνεργασία αφορά στα νοσοκομεία Λαϊκό, Γ. Γεννηματά και Αττικόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο δεκαήμερα -το αργότερο αρχές Φλεβάρη- θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου υγείας για στήριξη των τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής στα οποία βγαίνουν τα ράντζα σε κάθε εφημερία τους.

Στην εφημερία του νοσοκομείου "Λαϊκό" θα αντιστοιχιστεί το νοσοκομείο "Παμμακάριστος".

Στην εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν" θα συμβάλλει το Ιατρικό Περιστερίου.

Στο "Γ. Γεννηματάς" θα αντιστοιχιστεί το "Ερρίκος Ντυνάν".

Στην εφημερία του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" θα συμβάλλει το ΝΙΜΤΣ.

Δείτε επίσης