Υγεία

Υπ.Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμός στους ακρίτες όλης της χώρας

Σε 87 μικρά νησιά και 38 ορεινές περιοχές –Πως θα γίνουν και ποιους αφορά

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμός στους ακρίτες όλης της χώρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Περισσότεροι από 337 χιλιάδες κάτοικοι ακριτικών νησιών και ορεινών περιοχών της Ελλάδας θα μπορέσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να υποβληθούν δωρεάν σε σειρά προληπτικών εξετάσεων.

Μέσω λοιπόν του προγράμματος που αφορά την γενικότερη στρατηγική προσέγγισης για την πρόληψη της υγείας των κατοίκων της ΕΕ το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συντονίζεται από το Υπουργό Υγείας, τον Θάνο Πλεύρη, και τη γενική γραμματέα Δημόσιας υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, θα προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένα νησιά και στην ηπειρωτική ακριτική Ελλάδα.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες γυναίκες και οι οποίοι θα υποβληθούν σε σειρά μικροβιολογικών και βιοχημικών εξετάσεων καθώς και σε προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19.

Ειδικότερα ωφελούμενοι, θα είναι 213 χιλιάδες πολίτες από 38 απομακρυσμένες ορεινές περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 10 χιλιάδων κατοίκων και 124 χιλιάδες κάτοικοι σε 87 νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10 χιλιάδων κατοίκων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στις Μονάδες Υγείας, θα γίνεται εγγραφή στον προσωπικό γιατρό από το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια θα ενεργοποιείται η άυλη συνταγογράφηση μέσω ΑΜΚΑ.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιείται η αιμοληψία για τις εξετάσεις και εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και της Covid-19.

Τα δείγματα θα εξετάζονται σε ειδικά συμβεβλημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους κατοίκους, μέσω e-mail.

Δείτε επίσης