Υγεία

Βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς

Συντονισμένη επιχείρηση Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ΕΟΜ και ΕΚΑΒ

Βρέφος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα μωρό μόλις ενάμισι έτους, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα μεταφέρθηκε χθες εσπευσμένα από την χώρα μας στην Ιταλία σε ειδικό μεταμοσχευτικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μόλις βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

Η επείγουσα αεροδιακομιδή του βρέφους έγινε με επιτυχία έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Να αναφέρουμε ότι το βρέφος νοσηλευόταν αρκετό διάστημα στο ΩΚΚ, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και τελικά αποφασίστηκε η μεταφορά του στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Μπολόνιας της Ιταλίας, όπου και θα αναμένει συμβατό καρδιακό μόσχευμα.

Στο συγκεκριμένο μεταμοσχευτικό κέντρο, έχουν ήδη μεταμοσχευτεί επιτυχώς μικροί ασθενείς από την Ελλάδα, βάσει διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, με σκοπό τη βέλτιστη και έγκαιρη αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης.

Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων αποτελούν ιδιαίτερο και ευαίσθητο τομέα του συστήματος μεταμοσχεύσεων κάθε χώρας, η ανάπτυξη του οποίου συνδέεται άρρηκτα με το πληθυσμιακό της μέγεθος.

Οι μικροί ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης καρδιάς, πνευμόνων ή ήπατος στην Ελλάδα, εξυπηρετούνται άμεσα και με άριστα αποτελέσματα από μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας, τα οποία λόγω πολλαπλάσιου πληθυσμού, συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό παιδιατρικών μοσχευμάτων.

Στην ουσία, μέσω της συμφωνίας δημιουργείται ένα κοινό μητρώο αναμονής για Ιταλούς και Έλληνες παιδιατρικούς ασθενείς και για το λόγο αυτό παιδιατρικά μοσχεύματα από δότες της Ελλάδας, προσφέρονται και μεταμοσχεύονται στην Ιταλία.

Ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά το ΕΚΑΒ και το ΩΚΚ για την επίτευξη της έγκαιρης και ασφαλούς μετάβασης του βρέφους στην Ιταλία, όπως και κάθε παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας, που, μέσω της δωρεάς οργάνων, υποστηρίζει έμπρακτα τη συνεργασία αυτή και ως εκ τούτου τη θεραπεία των μικρών ασθενών.

Δείτε επίσης