Υγεία

Νέο υπερηχητικό «όπλο» διαλύει τους θρόμβους σε μισή ώρα

Τι έδειξαν τα πειράματα σε φλέβες ζώων

Νέο υπερηχητικό «όπλο»  διαλύει τους θρόμβους σε μισή ώρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα νέο όπλο στη μάχη για την γρήγορη διάσπαση των εγκεφαλικών θρόμβων βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και γεννά προσδοκίες για άμεση αντιμετώπιση τους.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα είδος ‘’υπερηχητικού ανεμοστρόβιλου’’ για να διασπάσει θρόμβους στον εγκέφαλο, δρώντας πιο γρήγορα από υπάρχουσες τεχνικές απομάκρυνσης θρόμβων που δημιουργήθηκαν σε in vitro μοντέλο θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και φλεβωδών κόλπων.

Ο ερευνητής Xiaoning Jiang, δήλωσε ότι η νέα του εργασία χρησιμοποιεί ''υπέρηχο ανεμοστρόβιλο'', όπου τα κύματα έχουν ελικοειδές μέτωπο απομακρύνουν πιο γρήγορα τους θρόμβους λόγω- σε μεγάλο βαθμό- της διατμητικής τάσης που προκαλείται από το κύμα στροβιλισμού.

Αυτό το νέο εργαλείο αποτελείται από μετατροπέα που έχει σχεδιαστεί για να παράγει την ελικοειδή επίδραση και είναι αρκετά μικρός ώστε να ενσωματώνεται σε καθετήρα ο οποίος στη συνέχεια μπαίνει στο κυκλοφορικό σύστημα προς το μέρος του θρόμβου.

Για να δοκιμάσουν την δράση αυτού του νέου όπλου, χρησιμοποίησαν αίμα αγελάδας σε τρισδιάστατης εκτύπωσης μοντέλο της θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και φλεβωδών κόλπων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τη διάλυση θρόμβων χρειάζονται τουλάχιστον 15 ώρες- μέσο όρο τις 29. Στην in vitro δοκιμή, λένε οι ερευνητές πως μπόρεσαν να τον διασπάσουν σε λιγότερο από μισή ώρα.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε δείγματα φλεβών ζώων. Τα πειράματα δεν ανακάλυψαν βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων ούτε σημαντική βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Δείτε επίσης