Υγεία

Κορωνοϊός: Φτάνουμε στην... κορύφωση με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα!

Ανησυχητική η εικόνα στους «σκληρούς δείκτες»-Νούμερα σοκ για εισαγωγές και νοσηλείες-Αναλυτικά η πορεία του ιού από 12 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός: Φτάνουμε στην... κορύφωση με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πορεία του κορωνοϊού στην «καρδιά» του χειμώνα με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανιούσα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, τη στιγμή που οι «σκληροί δείκτες», διασωληνώσεις και εβδομαδιαίοι θάνατοι, χτυπούν «καμπανάκι» ότι ο ιός ακόμη... καραδοκεί.

Παρόλο που ο ΕΟΔΥ από τα μέσα Δεκεμβρίου σταμάτησε να ανακοινώνει στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση (επικαλούμενος διεθνούς τρόπους μέτρησης) τα συνολικά κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι σκληροί δείκτες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός παραμένει στη χώρα μας, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στη φάση της κορύφωσης.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις λοιμωξιολόγων για χιλιάδες κρούσματα καθημερινά συνεχίζονται, κάνοντας λόγο μάλιστα για 40-50 χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά, δηλαδή σχεδόν 300 χιλιάδες περιστατικά εβδομαδιαία, θυμίζοντας περιόδους κατά τις οποίες ο Covid, σκορπούσε τον θάνατο, τα μεγάλα πανδημικά κύματα των δύο προηγούμενων χρόνων.

Ανατρέχοντας στις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, από τις 12 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2023, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει και πάλι απειλητικός, αφού οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και δυστυχώς οι θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, ανοσοκατασταλμένων και ευπαθών ομάδων, αυξάνονται.

Την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου οι νοσηλείες ήταν 1343, δηλαδή γίνονταν 192 εισαγωγές κάθε ημέρα, οι διασωληνώσεις ήταν 104 και οι θάνατοι 150 με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Την εβδομάδα 19-25 Δεκεμβρίου τις πρώτες ημέρες των Χριστουγέννων, οι νοσηλείες ήταν 1250, με τις ημερήσιες εισαγωγές να είναι 179, οι διασωληνώσεις ήταν 109, και οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν 137 ασθενείς.

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από 26 Δεκεμβρίου έως και 1 Ιανουαρίου 2023, οι εισαγωγές έφτασαν τις 1519, οι διασωληνώσεις ανέβηκαν στις 119, και οι θάνατοι έφτασαν τους 141.

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή από 2 Ιανουαρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου 2023, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στις 1632, δηλαδή 233 εισαγωγές ημερησίως, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 128 και οι θάνατοι ανέβηκαν στους 149.

Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση που καταγράφει την κατάσταση για τον κορωνοϊό από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 του ίδιου μήνα, κατέγραψε 1748 νοσηλείες, δηλαδή 250 εισαγωγές κάθε μέρα, 147 διασωληνωμένοι και 186 θανάτους.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλοι οι σκληροί δείκτες έχουν πάρει ανοδική πορεία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους και παθολόγους για την αυξητική πορεία του κορωνοϊού, ο οποίος κατεξοχήν «χτυπά» τους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, οι οποίοι είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα, είτε δεν έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, είτε είναι ανοσοκατασταλμένοι, είτε έχουν σοβαρά ογκολογικά προβλήματα.

Οι ειδικοί αναμένουν κορύφωση του κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες.

Δείτε επίσης