Υγεία

«Έμφραγμα» στο Σεισμανόγλειο: Μόλις δύο πνευμονολόγοι για εκατοντάδες περιστατικά

Το αδιαχώρητο στις εφημερίες, με τις ώρες αναμονής να ξεπερνούν τις επτά, ακόμη και τις οχτώ

«Έμφραγμα» στο Σεισμανόγλειο: Μόλις δύο πνευμονολόγοι για εκατοντάδες περιστατικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Γενικό Νοσοκομείο Σεισμανόγλειο που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς από τα βόρεια προάστεια αλλά και από ολόκληρη την Αττική, όταν βρίσκεται σε γενική εφημερία, ζει εφιαλτικές στιγμές λόγω της προβληματικής υποστελέχωσής του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την στιγμή που γρίπη, κορωνοϊός και άλλοι αναπνευστικοί ιοί βρίσκονται σε έξαρση, το Σεισμανόγλειο νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο πνευμονολόγους για να εξυπηρετεί τα εκατοντάδες περιστατικά που καταφτάνουν στα Επείγοντα.

Είναι δυνατόν δύο πνευμονολόγοι να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν άμεσα δεκάδες ανθρώπους που πάνε στα ΤΕΠ; Ή αντιστοίχως οι ελάχιστοι παθολόγοι;

Μην ξεχνάμε ότι εξαιτίας των ιώσεων και της γρίπης τα περισσότερα περιστατικά που καταφτάνουν σε ένα νοσοκομείο εξετάζονται αρχικά από παθολόγο, ο οποίος θα τους παραπέμψει για εξετάσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να τους δει ο πνευμονολόγος ή ο καρδιολόγος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι η τεράστια ταλαιοπωρία στα ΤΕΠ όχι μόνο του Σεισμανόγλειου νοσοκομείου αλλά και στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν εφημερεύουν.

Οι ώρες αναμονής των ασθενών ξεπερνούν τις επτά και οκτώ ώρες, με τα ράντζα να κάνουν την εμφάνιση τους στα ΤΕΠ, στους διαδρόμους των κλινικών, όταν αρκετοί από τους πολίτες αποφασίζεται να εισαχθούν για νοσηλεία.

Παρόμοια η κατάσταση με τις ελλείψεις και του νοσηλευτικού προσωπικού που κυριολεκτικά τρέχει και δεν φτάνει.

Μόλις 26 κενά κρεβάτια στο Σεισμανόγλειο

Το Νοσοκομείο εφημερεύει είτε από 14:30 έως 8:00 το πρωί της επομένης, ως Νοσοκομείο Κύριας Εφημερίας (ειδικά για Πνευμονολογικά Περιστατικά από 8:00 το πρωί έως 8:00 το πρωί της επομένης), είτε από 8:00 έως 14:30 ως Νοσοκομείο Πρωινής Λειτουργίας.

Από χθες το Σεισμανόγλειο εφημέρευε μέχρι σήμερα το πρωί, Πέμπτη στις οκτώ.

Σε ένα νοσοκομείο, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι λιγοστό, σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει περισσότερες από 300 κλίνες, χθες μέχρι αργά το απόγευμα, οι συνολικές κενές κλίνες ήταν μόλις 26.

Κενά κρεβάτια είχε το παθολογικό μόλις 5, το χειρουργικό 3, το καρδιολογικό 5, το θωρακοχειρουργικό 1 κλίνη,, το ουρολογικό 4, το ψυχιατρικό 4 και η κλινική για κορωνοιό είχε 4 άδεια κρεβάτια.

Δείτε επίσης