Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα για να αυξηθεί η συμμετοχή τους στον θεσμό

Κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείο υγείας

Προσωπικός γιατρός: Νέα κίνητρα για να αυξηθεί η συμμετοχή τους στον θεσμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ακόμη τροπολογία, αυτήν την φορά για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να «ρολάρει» καλύτερα.

Η νέα τροπολογία που προστέθηκε αφορά κίνητρα προς τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού στον οποίο μέχρι πρότινος είχαν εγγραφεί περίπου 3700 ιατροί ενώ οι πολίτες ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα δεδομένα προβλέπεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα αμείβεται κανονικά και δεν θα υπόκειται σε claw back και rebate αναφέρει το άρθρο 5.

Εξαιρούνται οι προσωπικοί ιατροί από τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate), κάτι το οποίο θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα του ιατρικού προσωπικού το οποίο το είχε αιτηθεί εδώ και χρόνια.

Με αυτό το κίνητρο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα και να ανοίγουν και ιδιωτικά ιατρεία.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου που από ότι φαίνεται θα γίνει χωρίς προβλήματα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αγώνας δρόμου προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα περιγράφουν όλους τους κανόνες λειτουργίας για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Το υπουργείο υγείας ευελπιστεί ότι θα κερδίσει ιατρικό προσωπικό ώστε να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 2000 γιατροί του ΕΣΥ αποκτούν δικαίωμα να εργασθούν και σε ιδιωτικά ιατρεία.

Μέσα στις υποχρεώσεις των προσωπικών γιατρών είναι να εγγράψουν 800 πολίτες ως πληθυσμό ευθύνης και θα τους εξετάζουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο 2 ημέρες την εβδομάδα.

Η πρόταση που είχε τεθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και κυρίως από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για συμβάσεις με γιατρούς ιδιώτες –πέραν αυτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ- οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού με πολίτες στα ιατρεία τους πέραν των προγραμματισμένων δωρεάν επισκέψεων, δεν δείχνει να «περπατάει». Και αυτό επειδή το υπουργείο υγείας δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικά την πληρωμή της επίσκεψης του κάθε πολίτη στον ιδιώτη γιατρό.

Δείτε επίσης