Υγεία

Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός για γρίπη και κορωνοιό συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων

Ο ταυτόχρονος εμβολιασμός για γρίπη και κορωνοιό συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο εμβολιασμός την ίδια ημέρα για τον κορωνοιό και την γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την πραγματοποίηση μεγάλης μελέτης για να εξετασθούν τα πιθανά προβλήματα ασφάλειας.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο FDA, η ταυτόχρονη λήψη της αναμνηστικής δόσης της Pfizer για τον κορονοϊού και του εμβολίου για τη γρίπη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «CNBC» και η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», επικαλούμενοι προκαταρκτική έρευνα με αφορμή την ανησυχία για την ασφάλεια που τέθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Ιανουαρίου ένα από τα συστήματα επιτήρησης εμβολίων της ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την πιθανολογούμενη σύνδεση του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer και ενός αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων διερευνώντας αυτό το επικίνδυνο στοιχείο, πραγματοποίησε έρευνα και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν κάνει επίσης το εμβόλιο γρίπης την ίδια μέρα, κάτι που μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

Μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί που προχώρησαν σε ταυτόχρονο εμβολιασμό από τις αρχές του Φθινοπώρου μέχρι σήμερα, για κορωνοιό και γρίπη είναι εκατομμύρια. Μάλιστα οι πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν και για τους δύο ιούς την ίδια ημέρα έπειτα από μεγάλη πίεση για τη δημόσια υγεία από τον Λευκό Οίκο.

Τον Σεπτέμβριο, ο Δρ. Ασίς Ιχα, συντονιστής Αντιμετώπισης Covid του Λευκού Οίκου, έσπευσε να τονίσει: «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός μας έδωσε δύο χέρια — το ένα για το εμβόλιο της γρίπης και το άλλο για το εμβόλιο της νόσου Covid».

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα ο FDA θα ξεκινήσει μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσει πιθανά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της νόσου Covid και της γρίπης.

Από την πλευρά του ο Δρ Γουόλιντ Γκέλαντ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση, τόνισε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Η όποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί μέρος μιας ανεξάρτητης ανασκόπησης του αμερικανικού οργανισμού FDA για το εμβόλιο της Pfizer για τη νόσο Covid, τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πολιτική εμβολίων.

Αν και θα επηρεάσει μόνο όλους όσοι είναι ακόμη ανεμβολίαστοι κατά του ιού, η αλλαγή θα μπορούσε να είναι ένα βασικό βήμα για να γίνει το εμβόλιο της Covid ένα ετήσιο εμβόλιο, όπως είναι για τη γρίπη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δείτε επίσης