Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Καθυστερούν οι πληρωμές των δημοσίων γιατρών λόγω γραφειοκρατίας

Τι ακριβώς συμβαίνει

Προσωπικός γιατρός:  Καθυστερούν οι πληρωμές των δημοσίων γιατρών λόγω γραφειοκρατίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σχεδόν πέντε μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί με αρκετά προβλήματα δυστυχώς, ο Προσωπικός Γιατρός, με τους συμμετέχοντες γιατρούς σε αυτήν την προσπάθεια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να είναι απλήρωτοι.

Αναφερόμαστε στους γιατρούς του δημοσίου και κυρίως στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για τις υπηρεσίες τους στον θεσμό, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών τα οποία δεν έχουν λύσει ακόμη οι αρμόδιες αρχές.

Αντιθέτων όσοι ιδιώτες γιατροί συμμετέχουν στον θεσμό έχουν λάβει κανονικά όλα τα χρήματα που τους αναλογούν από τον ΕΟΠΥΥ, με βάση τα ραντεβού που έχουν πραγματοποιήσει στα ιδιωτικά ιατρείας τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Υγείας επέβαλε στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και των ΤΟΜΥ να γίνουν υποχρεωτικά προσωπικοί γιατροί εγγράφοντας έως 2000 πολίτες, διευκρινίζοντας τους ότι θα αμείβονται ξεχωριστά από το μισθό τους, όχι όμως για το σύνολο των 2000 εγγραφών των πολιτών, αλλά μόνο για όσους εγγράψουν πάνω από τα 1500 άτομα.

Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων γιατρών φέρονται να έχουν γεμάτες τις λίστες με τα ραντεβού με ασθενείς πολίτες με αποτέλεσμα οι νέες προγραμματισμένες επισκέψεις να είναι είδος προς εξαφάνιση, η μη πληρωμή τους οφείλεται στην γραφειοκρατία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η διαδικασία φρενάρει στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και την ΗΔΙΚΑ.

Αν και τα σχετικά χρηματικά ποσά έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας, οι ΥΠΕ και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν εκκαθαρίσει τις λίστες με τις εγγραφές των γιατρών και τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν ώστε να καταβληθούν οι αμοιβές στους γιατρούς.

Οι ΥΠΕ θα έπρεπε να δημιουργήσουν έναν ειδικό λογαριασμό (ΚΑΕ) ώστε να εντάξουν το επιπλέον κονδύλι που τους δόθηκε για το 2022 για να ξεκινήσουν την κατανομή των χρημάτων στους γιατρούς κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Μόνο μία ΥΠΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας γι’ αυτό και αναμένεται να πληρώσει τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των εγγραφών των πολιτών που έχουν γίνει στις λίστες των γιατρών, καθώς οι τιμές αποζημίωσης είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία του πολίτη.

Ο προσωπικός γιατρός αμείβεται με 35 ευρώ για άτομα έως 49 ετών, ενώ για πολίτες άνω των 70 ετών με 40 ευρώ.

Στο μεταξύ ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού δεν έχει ολοκληρωθεί όπως είναι γνωστό εξαιτίας της απροθυμίας των γιατρών να συμμετάσχουν σε αυτόν.

Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.370 εκ των οποίων σε δημόσιες δομές είναι 2.246, ενώ ιδιώτες Ελεύθεροι Επαγγελματίες 1.124.

Σε ότι αφορά τους πολίτες οι εγγραφές που έχουν γίνει στην πλατφόρμα έχουν φτάσει τα 4.760.072.

Δείτε επίσης