Υγεία

FDA: Έγκριση φαρμάκου για σπάνια μορφή καρκίνου στο αίμα

Τις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ

FDA: Έγκριση φαρμάκου για σπάνια μορφή καρκίνου στο αίμα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην έγκριση ενός φαρμάκου για μια σπάνια μορφή καρκίνου στο αίμα ενέκρινε πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων με στόχο να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για το φάρμακο με την ονομασία pirtobrutinib της Eli Lilly and Co και η ταχεία έγκριση του είναι η πρώτη από 5 αγωγές που η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ελπίζει να κυκλοφορήσει φέτος, περιλαμβανομένης μιας για την παχυσαρκία.

Το φάρμακο αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και στοχεύει στην αντιμετώπιση ενηλίκων με λέμφωμα μανδύα μετά από τουλάχιστον 2 κύκλους θεραπείας.

Το λέμφωμα μανδύα είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου του αίματος που ξεκινά στα λευκά αιμοσφαίρια στους λεμφαδένες και εξαπλώνεται επιθετικά σε άλλα μέρη του σώματος.

Η απόφαση για να εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων βασίστηκε σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 120 ασθενείς, οι οποίοι είχαν αρχικό ή μεσαίο στάδιο της νόσου. Από τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφηκε ότι οι μισοί ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο, ενώ το 13% πέτυχε ολοκληρωτική απόκριση.

Η δοκιμή αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα δόσης 200 mg του φαρμάκου μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή τη μη αποδεκτή τοξικότητα.

Δείτε επίσης