Υγεία

Δωρεάν εξετάσεις καρδιάς για 5.5 εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους

Πότε ξεκινά η αποστολή των μηνυμάτων στους πολίτες

Δωρεάν εξετάσεις καρδιάς για 5.5 εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δωρεάν εξετάσεις για 5.5 εκατομμύρια πολίτες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο έπειτα από απόφαση του υπουργείου.

Πρόκειται για προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τις παθήσεις της καρδιάς και θα γίνουν στο μέσω του προγράμματος «Σπ. Δοξιάδης».

Οι πληροφορίες αναφέρον ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι προληπτικές εξετάσεις για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που αποτελούν μείζον ζήτημα στην χώρα μας και αφορούν τον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό της Ελλάδας.

Αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η αποστολή των sms, σε περισσότερους από 5.5 εκατομμύρια πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές.

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει επίσκεψη σε γιατρό, κλινική εξέταση και δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ειδικότερα οι εξετάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μέτρηση

της ολικής χοληστερίνης,

των τριγλυκεριδίων, της HDL χοληστερίνης

της LDL χοληστερίνης,

της λιποπρωτεϊνης α / Lp(a),

της απολιποπρωτεϊνης Α, Β, VLDL, Apo-E.

Να αναφέρουμε ότι τα παραπεμπτικά θα εκδίδονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων, ενώ όσοι δεν διαθέτουν άυλη θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε συνεργαζόμενο Κέντρο της περιοχής τους, (δημόσιο ή ιδιωτικό) δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους.

Όλοι οι γιατροί που θα συμβληθούν με το πρόγραμμα (προσωπικοί γιατροί, ιδιώτες γιατροί και γιατροί του δημοσίου) και σύμφωνα με σχετική διάταξη, θα αμειφθούν ξεχωριστά για τις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Δείτε επίσης