Υγεία

Δεκάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ελλάδα από γρίπη παρά την μικρή μείωση της

Τι ποσοστό καταλαμβάνουν άλλες ιώσεις και συγκυτιακός στις νοσηλείες

Δεκάδες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Ελλάδα από γρίπη παρά την μικρή μείωση της
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη που ανακοινώθηκε η επιδημιολογική έκθεση για τον κορωνοιό, τις αναπνευστικές ιώσεις, τον συγκυτιακό αλλά και την γρίπη, κατέγραψε μικρή μείωση σχεδόν όλων των ιών.

Μάλιστα για την γρίπη η οποία είχε άλλα δύο θύματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 17, αναφέρθηκε ότι υπήρξε μείωση των κρουσμάτων της.

Ωστόσο κάνοντας μια πιο ενδελεχή έρευνα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι εκατοντάδες παιδιά και ενήλικες, οδηγήθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία και αρκετοί εξ αυτών χρειάστηκαν να νοσηλευθούν.

Περισσότερες από 350 ήταν οι εισαγωγές για νοσηλεία την εβδομάδα που πέρασε οι δε προσελεύσεις στα ΤΕΠ ήταν πολλαπλάσιες.

Παρά λοιπόν τη μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού και με συμπτώματα, βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή.

Σε έντεκα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα ενηλίκων και Παίδων της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και της Πάτρας έγιναν την εβδομάδα 16 έως 22 Ιανουαρίου περισσότερες από 350 εισαγωγές ασθενών με έντονα συμπτώματα γρίπης ή άλλης ίωσης.

Αξιολογώντας περαιτέρω τα στοιχεία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το 4% των εισαγωγών που έγιναν την ίδια εβδομάδα αφορούσε ενηλίκους ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού και το 6% παιδιά με το ίδιο πρόβλημα.

Σαφώς τα ποσοστά είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν 8% και 10% αντίστοιχα, ωστόσο από ότι φαίνεται τα παιδιά εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται περισσότερο από την γρίπη και τις ιώσεις από ότι ο ενήλικος πληθυσμός.

Η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα την συγκεκριμένη εβδομάδα κυμάνθηκε από 5% (τεστ ΚΟΜΥ) έως 16% (δίκτυο γιατρών ΕΟΔΥ) όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 22% στην Ευρώπη σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Το ECDC, κατέγραψε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μικρή υποχώρηση της γρίπης όμως υπήρξαν χώρες που το ποσοστό θετικότητας ξεπέρασε το 40%.

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, είναι μέσα σε αυτές που η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε επιδημικό κύμα.

Τέλος οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως οι ιοί της εποχικής γρίπης έχουν υψηλή διασπορά στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, ειδικά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δείτε επίσης