Υγεία

Παραμένει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ο Π.Ο.Υ. για τον κορωνοιό

Πότε προβλέπεται να αποφασιστεί η μετατροπή της πανδημίας σε επιδημία

Παραμένει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού ο Π.Ο.Υ. για τον κορωνοιό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρία χρόνια μετά την επέλαση του κορωνοιού που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ο Covid, συνεχίζει να κρατά σε επιφυλακή την παγκόσμια κοινότητα.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί αν θα αλλάξει η απόφαση της έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοιό, ήταν μία και μοναδική.

Ο κορωνοιός συνεχίζει να αντιμετωπίζεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού με την απόφαση περί πανδημικής αντιμετώπισης να παραμένει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε σήμερα ότι η COVID-19 εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού.

Παρότι η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο», συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Π.Ο.Υ.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από COVID-19 και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε σημερινή συνεδρίαση του ΠΟΥ.

Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του Π.Ο.Υ. για την κατάσταση της πανδημίας είπαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής COVID-19 στο τέλος του 2022.

Μην ξεχνάμε ότι πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, η οποία έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη επηρεάζοντας αρνητικά οικονομίες και κοινότητες.

Το θετικό στην όλη υπόθεση σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι η παρασκευή εμβολίων και θεραπειών η οποία έχει αλλάξει την κατάσταση της πανδημίας σημαντικά από το 2020. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα του να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης αυτόν τον χρόνο, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

Δείτε επίσης