Υγεία

«Επικίνδυνα απροετοίμαστες» οι χώρες για μελλοντικές πανδημίες

Τι αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού

«Επικίνδυνα απροετοίμαστες» οι χώρες για μελλοντικές πανδημίες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρωπότητα από τις μελλοντικές επιδημίες για τις οποίες τα κράτη είναι επικίνδυνα απροετοίμαστα.

Ο γενικός γραμματέας Jagan Chapagain καλεί τις χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια ετοιμότητάς τους μέχρι το τέλος του έτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για μελλοντικές πανδημίες.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Εταιρειών Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα για τις Παγκόσμιες Καταστροφές για το 2022, «όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικές εστίες» παρά το γεγονός ότι η COVID-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε σεισμό, ξηρασία ή τυφώνα στην ιστορία.

«Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Εάν η εμπειρία της COVID-19 δεν επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τι θα γίνει;", δήλωσε ο Jagan Chapagain, γενικός γραμματέας του IFRC, του μεγαλύτερου δικτύου αντιμετώπισης καταστροφών στον κόσμο.

«Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη ετοιμότητας μετά από τρία τρομερά χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους για να διασφαλίσουν ότι είναι σύμφωνη με τα σχέδια ετοιμότητας για πανδημία έως το τέλος του 2023 και να υιοθετήσουν μια νέα συνθήκη και αναθεωρημένους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας μέχρι το επόμενο έτος, οι οποίοι θα επένδυαν περισσότερο στην ετοιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα συνέστησε στις χώρες να αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ και την παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι που ο Chapagain περιέγραψε ως "καλή επένδυση".

"Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για να δεσμευτούμε σε αυτό", είπε. "Αν υπάρχει, είναι πιθανό".

Δείτε επίσης