Υγεία

Γρίπη πτηνών: Νέα ασυνήθιστη μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία

Σε εκτροφείο βιζόν στην Ισπανία

Γρίπη πτηνών: Νέα ασυνήθιστη μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της Ισπανίας έχει προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημίας γρίπης πτηνών σε εκτροφείο βιζόν στην Ισπανία, από μια νέα ασυνήθιστη μετάλλαξη.

Ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης των πτηνών είναι υψηλής παθογονικότητας στην Ισπανική φάρμα βιζόν έχει ανησυχήσει τους ειδικούς και αυτό επειδή ο Η5Ν1 θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα θηλαστικά και να γίνει επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από Ισπανικά μέσα από τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε η επιδημία του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα εκτροφείο βιζόν στην περιοχή της Γαλικίας και η εξάπλωση έγινε από θηλαστικό σε θηλαστικό.

Η Montserrat Agüero του Κεντρικού Κτηνιατρικού Εργαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας και οι συνεργάτες της δημοσιεύουν στοιχεία για την επιδημία στο περιοδικό "Eurosurveillance".

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, η θνησιμότητα των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους στο αγρόκτημα αυξήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί προχώρησαν σε σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων και για SARS-CoV-2 οι οποίες ήταν αρνητικές, ωστόσο η εξέταση για HPAI τύπου H5N1 ήταν θετική.

Τα ζώα εμφάνισαν σειρά συμπτωμάτων όπως απώλεια όρεξης, υπερβολική σιελόρροια, καταθλιπτικά συμπτώματα, αιμορραγία από το ρύγχος και νευρολογικά συμπτώματα όπως τρόμος και διαταραχές στο συντονισμό των κινήσεων.

Από τις μεταθανάτιες αναλύσεις αποκάλυψαν αιμορραγική πνευμονία στους πνεύμονες του βιζόν. Σε ορισμένους στάβλους της φάρμας που είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, όλα τα ζώα πέθαναν μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Κατόπιν αιτήματος της κτηνιατρικής υπηρεσίας, τα περίπου 52.000 βιζόν της φάρμας θανατώθηκαν ενώ επιβλήθηκε καραντίνα για τους υπαλλήλους οι οποίοι ευτυχώς δεν είχαν μολυνθεί από τον H5N1.

Από λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του ιού της γρίπης καταγράφηκε ότι ήταν παραλλαγή του στελέχους H5N1 2.3.4.4b, αλλά διέφερε από τον πλησιέστερο συγγενή ιό σε οκτώ έως εννέα αλλαγές αμινοξέων. Όλοι οι ιοί H5N1 που απομονώθηκαν από τη φάρμα βιζόν είχαν μια ασυνήθιστη μετάλλαξη στο γονίδιο PB2, το οποίο κωδικοποιεί μια υπομονάδα του ενζύμου RNA πολυμεράση.

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται T271A, αυξάνει τη δραστικότητα της πολυμεράσης του παθογόνου σε κύτταρα θηλαστικών, αναφέρει η έκθεση. Οι άλλες μεταλλάξεις δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής καθόλου ή σχεδόν καθόλου και η σημασία τους είναι άγνωστη.

Μπορεί να θεωρηθεί πιθανόν ότι ο H5N1 εξαπλώθηκε από ζώο σε ζώο μετά την αρχική είσοδο στον πληθυσμό των βιζόν, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Αυτό μπορεί να συναχθεί από τον τρόπο με τον οποίο το παθογόνο εξαπλώνεται από έναν στάβλο σε ολόκληρη την φάρμα και από τον υψηλό αριθμό μολυσμένων βιζόν. Αυτό είναι ασυνήθιστο επειδή ο ιός της γρίπης των πτηνών συνδέεται με υποδοχείς στην αναπνευστική οδό των πτηνών που είναι σπάνιοι στα θηλαστικά, και γι' αυτό η ομάδα αυτή των ζώων μολύνεται σπάνια.

Δείτε επίσης