Υγεία

Εθισμό στα πρόχειρα φαγητά έχουν μεσήλικες και ηλικιωμένοι

Τι κατέγραψε έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής & Καινοτομίας στην Φροντίδα της Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν

Εθισμό στα πρόχειρα φαγητά έχουν μεσήλικες και ηλικιωμένοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό δεν ελκύει μόνο τους νέους ανθρώπους αλλά και τους μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής και Καινοτομίας στην Φροντίδα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπιστώνει ότι ένας στους οκτώ ενήλικες έχει ανθυγιεινή σχέση με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόχειρα φαγητά, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικότερα με το ανθυγιεινό φαγητό.

Αυτό μεταφράστηκε από τους ανθρώπους που διεξήγαγαν την έρευνα ότι συμπέρασμα ότι σχεδόν 13% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω επιδεικνύει σημάδια αληθινού εθισμού στα πρόχειρα φαγητά.

Ωστόσο το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ιδίως σε όσες έχουν ηλικία έως και 65 ετών. Είναι επίσης υψηλότερο στους μεσήλικες και ηλικιωμένους με προβλήματα βάρους, μοναξιάς ή/και με κακή σωματική ή ψυχική υγεία.

Στην έρευνα δημοσκόπηση που συμμετείχαν 2100 εθελοντές εκ των οποίων 2.163 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 80 ετών ζητήθηκε να απαντήσουν σε 13 ερωτήματα τα οποία αξιολογούσαν αν και πόσο συχνά είχαν ενδείξεις εθισμού κατά την κατανάλωση τροφίμων όπως:

Τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα ροφήματα με ζάχαρη, τα πρόχειρα φαγητά

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εθισμό στα υπερεπεξεργασμένα και τα πρόχειρα φαγητά είχε:

Το 17% των συμμετεχόντων ηλικίας 50-64 ετών και το 8% στις ηλικίες 65-80 ετών

Το 22% των γυναικών 50-64 ετών και το 18% στις μεγαλύτερες ηλικίες

Το 32% των γυναικών και το 14% των ανδρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα σωματικής υγείας. Τα ποσοστά αυτά ήταν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων δίχως προβλήματα υγείας

Το 45% των γυναικών και το 23% των ανδρών με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ποσοστά αυτά ήταν τριπλάσια απ’ όσα μεταξύ των συμμετεχόντων με καλή ή άριστη ψυχική υγεία

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο εθισμός στα πρόχειρα φαγητά ήταν ακόμα συχνότερος στους συμμετέχοντες με προβλήματα βάρους και στους μοναχικούς.

Αναλυτικότερα συμπτώματα εθισμού είχε:

Το 34% των γυναικών και το 17% των ανδρών που είπαν ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το 51% των γυναικών και το 26% των ανδρών που δήλωσαν ότι αισθάνονται συχνά μοναξιά. αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πιο συχνό σύμπτωμα του εθισμού στα ανθυγιεινά φαγητά ήταν η ασίγαστη λαχτάρα με το 24% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα νιώθουν λαχτάρα για κάτι ανθυγιεινό.

Ποσοστό 19% είπαν ότι τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την εβδομάδα προσπαθούν ανεπιτυχώς να μειώσουν ή να σταματήσουν να τρώνε τέτοιου είδους φαγητά

«Η λέξη εθισμός μπορεί να ακούγεται υπερβολικά όταν μιλάμε για φαγητά. Η ιατρική έρευνα, όμως, έχει δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά εξίσου ισχυρά στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως στον καπνό, το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ashley Gearhardt, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως εξήγησε, η αντίδραση του εγκεφάλου είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε: Ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες, λιπαρά.

«Όπως συμβαίνει με το κάπνισμα και το ποτό, έτσι και οι πάσχοντες από εθισμό στα υπερεπεξεργασμένα, πρόχειρα φαγητά χρειάζονται βοήθεια, ώστε να αποκτήσουν πιο υγιή σχέση με την τροφή», κατέληξε η Dr. Gearhardt.

Δείτε επίσης