Υγεία

Πρωτείνη κολλαγόνου: Οι τροφές που την παράγουν φυσικά

Τι άλλο χρειάζεται για μεγαλύτερη παραγωγή της

Πρωτείνη κολλαγόνου: Οι τροφές που την παράγουν φυσικά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτείνη που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται σταδιακά και αυτό το διαπιστώνεται κατεξοχήν στο δέρμα.

Αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών (συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων, του δέρματος και των μυών) ενώ συμβάλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η ενίσχυση των οστών και η υποστήριξη της δομής του δέρματος. Για να ενισχυθεί η παραγωγή του κολλαγόνου στο σώμα επιβάλλεται η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών οι οποίες βοηθούν επίσης στα υγιή μαλλιά, νύχια, δόντια, επιδερμίδα και οστά.

Οι τροφές που έχουν μέσα Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, Ψευδάργυρος, Χαλκός, Πυρίτιο, Πάναξ, aka ginseng είναι μεταξύ άλλων: πιπεριές (κάθε χρώματος), παπάγια, μπρόκολο, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λαχανάκια Βρυξελλών, ανανάς, ακτινίδιο, αρακάς, αυγό (κυρίως ο κρόκος), συκώτι βοδινό ή αρνιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, πέστροφα), βούτυρο, γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότο, στρείδια, μοσχάρι, ρεβίθια, κόκκινα φασόλια, κοτόπουλο, κάσιους, κινόα, βρώμη, μπρόκολο, ηλιόσποροι, συκώτι βοδινό, αστακός, σπανάκι, kale, σέσκουλα, μαύρη σοκολάτα, στρείδια, αμύγδαλα, κάσιους, μπανάνες, καστανό ρύζι, φακές, σπανάκι, kale, δημητριακά, πράσινα φασόλια

Ωστόσο πέρα από τις τροφές για την ενίσχυση του κολλαγόνου οι ειδικοί συστήνουν και επαφή με την φύση, λιγότερο άγχος, αρνητικά ιόντα, ρυθμισμένο κιρκαδικό ρυθμό, υγιεινή διατροφή και άσκηση, έκθεση στον ήλιο (με την απαραίτητη προστασία), λιγότερη επαφή με χημικά (καλλυντικά, αρώματα, καθαριστικά).

Δείτε επίσης