ΠΟΕΔΗΝ: Στο δρόμο θα βρεθούν 6 χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Η αρχή έγινε με απολύσεις καθαριστριών στην Κομοτηνή

Στον δρόμο θα βρεθούν το επόμενο διάστημα περισσότεροι από 6 χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν ανάγκες στην φύλαξη, την καθαριότητα και την σίτιση.
Εργαζόμενοι με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η συντριπτική τους πλειοψηφία πάνω από πέντε χρόνια ενώ υπάρχουν και υπάλληλοι που δουλεύουν στον τομέα στήριξης των νοσοκομείων μέχρι και εικοσιδύο χρόνια.
«Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη, προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ το μήνα θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει, για την ίδια εργασία με περισσότερες ώρες απασχόλησης, θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Κομοτηνή – Μία υπάλληλος για 8 τμήματα
Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής,19 γυναίκες δουλεύουν στον τομέα καθαριότητας, μια μία υπάλληλο να είναι υπεύθυνη για έως κι 8 τμήματα.
Οι υπάλληλοι εργάζονται στο νοσοκομείο 13 με 22 χρόνια, με μισθούς της τάξης των 640 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η κυρία Αλεξάνδρα, μία από τις υπαλλήλους καθαρισμού στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»:
«Είμαστε πολλά χρόνια στο νοσοκομείο, οι περισσότερες δουλεύουμε μέχρι και 22 χρόνια. Στην αρχή μπήκαμε στο νοσοκομείο με εργολάβο και μετά προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ με δίχρονη σύμβαση και από εκεί και πέρα παραμείναμε με τρίμηνες παρατάσεις. Την περίοδο του κορονοϊού δουλεύαμε χωρίς άδειες, είχαμε να πάρουμε δύο χρόνια άδειες και ρεπό. Μετά μπήκε ο εργολάβος, ωστόσο μέχρι και σήμερα εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το νοσοκομείο ότι εμείς σταματάμε», ανέφερε.
Όταν ζήτησαν με εξώδικο από το νοσοκομείο τα οφειλόμενα ρεπό και τις άδειες, οι καθαρίστριες ενημερώθηκαν ότι τη δουλειά τους την έχει αναλάβει πλέον εργολάβος:
«Μας λένε ότι έχουμε τη διαδικασία εργολάβος. Θα σταματούσε η σύμβαση η δική μας και θα έμπαινε εργολάβος. Γι’ αυτό μας και έδιναν τρίμηνες παρατάσεις. Μέχρι και σήμερα που μπήκε ο εργολάβος για να δουλέψει, εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι σταματάμε. Βλέπουμε ότι βγήκε το πρόγραμμα χωρίς τα δικά μας τα ονόματα. Από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος, έχει πάρει μισά άτομα από αυτά τα οποία δουλεύαμε» ανέφερε η κυρία Αλεξάνδρα.
Υπουργός υγείας
Μιλώντας για το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι πρόκειται για θέσεις που δεν είναι μόνιμες για τις οποίες παράλληλα μπορεί να γίνονται διαγωνισμοί για να μπαίνουν ιδιώτες στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα «μόνο αν είναι προς όφελος του Δημοσίου».
«Μου κάνουν εντύπωση τα 13 χρόνια που λέτε γιατί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργήθηκαν κατά βάση την περίοδο 2017-2018» είπε, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως μετέτρεψε τις συμβάσεις από αορίστου σε ορισμένου χρόνου και πως προκήρυξε τη μονιμότητα τους.