Υγεία

Αυξήθηκαν τα περιστατικά καρκίνου στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης

Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Αυξήθηκαν τα περιστατικά καρκίνου στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σημερινή έκθεση του ΟΟΣΑ που έχει ως θέμα την θνητότητα εξαιτίας των δοκιμασιών που βιώνουν οι πολίτες, κατέγραψε σοκαριστικά στοιχεία για την χώρα μας σε σχέση με το πόσο επηρεάζουν οι δύσκολες καταστάσεις την υγεία των ανθρώπων.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου έδωσαν στην δημοσιότητα την έκθεση όπου περιγράφονται οι επιπτώσεις της παγκόσμιας και της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στην υγεία.

Στα χρόνια που η κρίση μάστιζε την Ελλάδα, οι καρκίνοι αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό στη χώρα μας.

"Ο καρκίνος συγκαταλέγεται στις μη μεταδοτικές νόσους που επηρεάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του άχθους του καρκίνου του πνεύμονα και των συναφών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ρύπανση του αέρα εσωτερικών και του αέρα εξωτερικών χώρων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο περισσότεροι ασθενείς απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την ανεπάρκεια των μηχανισμών έγκαιρης ανίχνευσης και την αύξηση των εμποδίων στην πρόσβαση.

Οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε κοινωνικές ευπάθειες, όπως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και οι υψηλότεροι παράγοντες κινδύνου για την υγεία» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Δείτε επίσης